BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínálatot szűkíthet az OPEC

Venezuela termeléscsökkentésre tehet javaslatot az OPEC soron következő ülésén.

 Az OPEC olajkartell szeptemberi találkozóján Venezuela azt fogja javasolni, hogy a világ olajellátásának mintegy 40 százalékát adó szervezet csökkentse a termelését, idézi a Platts Rafael Ramirezt. Közlése szerint a venezuelai olajminiszter aggódik az áresés miatt, s úgy látja, ha a trend folytatódik, mindenképpen fel kell lépni ellene. Meg van győződve róla, hogy az amerikai WTI minőség árának meg kell állnia a hordónkénti 100 dolláros szintnél.

Újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az árak közelmúltbeli elszaladása mögött a spekuláció állt, ezt az is bizonyítja, hogy a több mint 20 dolláros áresés következett be nemrég. A világ energiapiaca a közvetlen spekulációk színtere. Ha nem lennének spekulánsok a piacon, nem eshetett volna ekkorát az ár, következmének nélkül, fejtette ki Ramirez, aki egyben a venezuelai PDVSA olajtársaság elnöke is. „Korábban már mondtam, hogy nincs piaci indoka annak, hogy növeljük a kínálatot. Ha viszont bármi olyan trendet látunk, ami az árak csökkenését okozhatja, meg kell fontolnunk termelésünk visszafogását”, jelentette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.