BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem kell felforgatni a magyar sportfinanszírozás rendszerét"

Nem kell felforgatni a magyar sportfinanszírozás rendszerét a mérsékelt pekingi eredmények miatt. A túl sok áldozattal járó élsport helyett a tömegsportot kellene fejleszteni, mégpedig iskolai keretek között - idézi Hadas Miklós szociológust a Népszabadság.

A britek több olimpiai kudarc után alapvetően átalakították a sporttámogatást, és Pekingben már nagy sikereket értek el - mondja Németh László sportmenedzser, a leedsi egyetem sporttal foglalkozó tanára. Nagy-Britanniában most érett be az a rendszer, aminek hat-hét évvel ezelőtt rakták le az alapjait.

Az Egyesült Királyságban az állam nem támogat közvetlenül sportolókat, ilyet nem is tehet az adófizetők pénzéből. Helyette az edzőképzésre koncentrálnak. Az oktatásra sokat is fordítanak, de szinte mindent ösztöndíjprogramokon keresztül valósítanak meg. Azaz, az állam talál ki különböző pályázható programokat, melyekre sok pénz jut, de nem finanszíroz közvetlenül sem klubokat, sem sportolókat. Még olimpiai bajnokokat sem - aki "szponzorok segítségével meg tudja teremteni a saját anyagi bázisát".

A szigetországban szétválasztották egymástól az amatőr és a profi sport finanszírozását. A különböző pályázati programokra jutó pénz nagysága viszont függ attól, hogy mennyire piacképes az adott sportág: a sok szponzort vonzó focit hagyják magában érvényesülni, míg a kisebb érdeklődést vonzóknak több programot dolgoznak ki. A sport támogatásának másik része a közösségi programoké, melyek a tömegsporthoz hasonlíthatók. A cégek ezeket is támogatják, mert siker esetén az ő presztízsük is nő, és ezzel mindenki jól jár - mondja Németh.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.