BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lejtőn az olasz foci?

Hiába a világbajnoki cím, a bő két esztendővel ezelőtti, a legnagyobb klubokat is érintő bundabotrány komoly pénzügyi válságba sodorta az olasz labdarúgást.

Az olasz pontvadászat csapatainak összesített bevétele alapján 10 évvel ezelőtt még a leggazdagabb nemzeti bajnokság volt, a közelmúltban azonban a legtöbb elemzés szerint fokozatosan lemaradnak. Az elmúlt évtizedben igencsak elhúztak mellettük az angolok, a bundabotrány óta érzékelt mintegy 25 százalékos bevétel-viszszaesés miatt pedig mostanra beérték őket a németek is – írja a Daily Mirror.

A tendenciáról ugyanakkor már a Deloitte is beszámolt az évente megjelenő Football Money League című kiadványában, ráadásul a könyvvizsgáló elemzése szerint az olaszokat nemcsak a németek, hanem már a spanyolok is megelőzték.

Ezt támasztja alá a leggazdagabb klubok rangsorában tapasztalható visszaesésük is: míg a 2005/2006-os idényben még két olasz gárda is befért a legvagyonosabb öt klub közé, tavaly már egy sem. A két éve még harmadik Juventus például kilenc helyet zuhant a ragsorban, mivel a bundabotrány miatt visszasorolták a másodosztályba, s ezzel párhuzamosan bevételei több mint 40 százalékkal, 145 millió euróra csökkentek.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a mérkőzések iránt egyre kisebb az érdeklődés, és ez visszaveti a meccsnapi bevételek (jegy, fogyasztás stb.) mellett a kereskedelmi és közvetítési jogok értékét is. Egyelőre csak a stadionokba járnak ki kevesebben, a televíziókban még mindig sokan követik az eseményeket, így a közvetítési jogokért egyelőre relatíve sokat kapnak a klubok.

Ugyanakkor e tendencia miatt a bevételi struktúrájuk is a közvetítési jogok értékesítése irányába tolódott el, ez pedig a médiától való komoly függőséghez vezet.

Fokozza a gondot, hogy az olasz klubok esetében nem igazán érvényesül az üzleti szemlélet, legalábbis erre enged következtetni az a tény, hogy a csökkenő bevételek ellenére is hatalmas összegeket költenek játékosokra.

A La Repubblica című napilap értesülései szerint csak a mostani nyári átigazolási időszakban 447 millió eurót fordítottak játékosvásárlásra, ez a teljes összesített büdzsé több mint harmada. Nem véletlen tehát, hogy a klubok növekvő adósságállományt is tolnak maguk előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.