BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lezárult a Richter és a Merck szabadalmi jogvitája

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. és a Merck & Co. (MSD) egyezséggel lezárták a budapesti Fővárosi Bíróságon az alendronát hatóanyagú, csontritkulás kezelésére szolgáló termékre vonatkozó szabadalmi jogvitájukat.

Az egyezség szerint a Merck szabadalmát 2006-ban visszamenőleges hatállyal megsemmisítették - közölte a két cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

A közlemény szerint a felek lemondtak minden egymással szembeni követelésről. Az egyezség semmilyen módon nem érinti az alendronát hatóanyagú készítmények gyártását és forgalmazását.

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. szóvivője az MTI kérdésére a közleményhez semmit nem kívánt hozzáfűzni.

Az ügy előzménye, hogy a Merck and Co., Inc. 2005. április 7-én bírósági keresetben kérte annak megállapítását, hogy a Richter Gedeon a csontritkulás kezelésére szolgáló alendronát hatóanyagú termékének gyártásával és forgalmazásával bitorolja a Merck szabadalmát. A bíróság 2005. június 9-én ideiglenes intézkedéssel eltiltotta a magyar gyógyszergyártót a fenti készítmény előállításától és forgalmazásától, egyidejűleg kötelezte a felperest három milliárd forint biztosíték letétbehelyezésére. Az ügyben 2006. január 17-én született jogerős ítélet, amely megsemmisítette a Merck szabadalmát, így a Fővárosi Bíróság 2006. január 30-án az ideiglenes intézkedést hatályon kívül helyezte.

A Richter Gedeon 2006. február elsején az ideiglenes intézkedéssel okozott hátrány megfizetését kérte a bíróságtól. Az ítélet 3,504 milliárd forint és annak 2005. december 1-jétől esedékes kamatai, valamint a perköltség megfizetésére kötelezte a Mercket. A Richter Gedeon Nyrt. a követelés összegét a szakértői vélemény alapján 2007. február 12-én 2,795 milliárd forint és kamatainak megfizetésére pontosította. A Fővárosi Bíróság a 2007. február 19-én közbenső ítéletében megállapította, hogy a Merck kötelezettsége fennáll a Richter Gedeon Nyrt.-vel szemben. A közbenső ítélet ellen a Merck, az ítélet indokolása ellen pedig a Richter Gedeon fellebbezést. A Fővárosi Ítélőtábla 2007. október 9-én a közbenső ítéletet hatályon kívül helyezte és a Fővárosi Bíróságot új eljárásra utasította.

A fenti megegyezés ebben a jogi eljárásban születhetett, és így lezárult a Richter Gedeon Nyrt. és a Merck Co., Inc. közötti jogvita.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.