Közzétette 2024 legdrágább Michelin-csillagos éttermeinek listáját a Chef’s Pencil, a jelentés szerint a legdrágább menüsorok luxus szezonális alapanyagai között visszaköszön az őrülten drága hórák, a fehér szarvasgomba és a prémiumkaviár.
A Chef’s Pencil listája 2024-ben a következőképp alakult:
Királyokhoz, császárokhoz méltók a tokiói Ginza Kitafuku szezonális hórákfogásai. Az önmagában is különleges Echizen rák különleges minőségű és rendkívül ritka példányából, a Kiwamiból komponált ételsor ára egy főre 2130 dollárt, azaz több mint 830 ezer forintot kóstál, amivel ez a hely lett a világ legdrágább Michelin-csillagos étterme.
A Michelin-csillagos szinten is kiemelkedően magas árfolyamot ez esetben jelentős részben az alapanyag, azaz a különleges hórák őrülten magas ára indokolja. Az Echizen a legkülönlegesebb hórákfajta, amelyet kizárólag a japán Fukui prefektúrában található Echizen partjainál fognak, és
a japán császári családnak van rá elővásárlási joga, miután húsa olyan édes és puha, hogy különlegesen nagyra becsült, ritka csemege.
Az elmúlt évtizedben megjelent a japán piacon egy új, még magasabbra értékelt Echizen rák, a Kiwami. Ebből a szigorúan válogatott, minimum másfél kilós, legalább 14,5 centi széles páncéllal és minimum 3 centis karmokkal rendelkező rákból 2021-ben például összesen 67 példányt fogtak, egyes példányaiért akár 7000 dollárt is megadnak.
Jóval alacsonyabb, alig 480 ezer forintnak megfelelő, 1230 dolláros áron kínálja prémiummenüsorát
a háromcsillagos sanghaji étterem, ahol a látványtervezők a séfhez hasonlóan fontosak az élmény megkompnálásában.
Paul Pairet séf Ultraviolet című alkotása a gasztronómia és az élvonalbeli vizuális technológia magával ragadó ötvözetét kínálja, színházi, sok érzékszerves étkezési élményt, amely mindent a szemnek és a szájnak elvén működik. A magával ragadó környezetben egyedi kulináris utazásra visz az egyes fogásokhoz szabott, szinkronizált látvány, zene és aromák.
A prémium UV Royale kóstolósor ára tartalmazza a pezsgő, bor és koktél párosítást.
A 11 fogásos kaviárra fókuszáló ételsor nyújtotta élményt a Forbes roppant Odüsszeiaként írta le, amely garantáltan lenyűgözi luxusízeivel és művészi kidolgozottságával a vendégeket. A New York-i étterem adó és borravaló nélküli 975 dolláros menüsorával a legdrágább Michelin-csillagos étterem az Egyesült Államokban.
New York első számú luxus japán étterme, a három Michelin-csillagos
Masa a rendkívül drága étkezés szinonimája, két éve elsőként lépte át az ezerdolláros Michelin-csillagos étkezés lélektani határát Amerikában.
A most 950 dollárban megadott menüsor szolgáltatási díjak és borravaló nélkül értendő, vagyis nem lett olcsóbb az étterem, amely 2022-ben még a világ harmadik legdrágább Michelin-étterme volt, jelenleg viszont már „csak” a negyedik.
A Masa Takayama séf felügyelete alatt készülő omakasét a Michelin Guide is páratlan élményként említi. Az omakase többfogásos szezonális japán ételsor, amely spirituális felfogásban, egyedileg komponálva készül.
A három Michelin-csillagos Azabu Kadowaki prémium szezonális omakase-ételsorának
középpontjában a Matsuba rákok állnak, amelyek az Echizen mellett a legértékesebb hórákok.
A fenséges rákot itt fekete szarvasgomba és sashimi, fehér hal, fehér szarvasgombás rizs és tengeri sünös kaviáros tészta kíséretében tálalják, kényeztető étkezési élményt nyújtva.
November közepétől december végéig nagyjából hat héten át ad immár 21 éve fehér szarvasgombás menüt a Quince, a három Michelin-csillagos San Franciscó-i gyöngyszem, amely ezzel a nyugati parton a legdrágább Michelin-csillagos étkezést kínálja. Az ünnepelt séf, Michael Tusk szarvasgomba-központú ételei a luxust és az innovációt egyaránt tükrözik, a fehér szarvasgomba szerelmeseinek bakancslistás élményt nyújtva.
A Copenhagen’s Alchemist páratlan kulináris utazást kínál, zökkenőmentesen ötvözve a gasztronómiát a művészettel, a színházzal és a tudományos innovációval. E két Michelin-csillagos helyet az egyik legikonikusabb étkezési célpontként tartják számon világszerte.
Körülbelül 760 dolláros árával itt van a legdrágább Michelin-csillagos étel Európában. Rasmus Munk séf feszegeti a kulináris kreativitás határait, és minden ételt úgy tervez meg, hogy elgondolkodtasson és minden érzékszervet stimuláljon.
Különleges fogásokat kínál gondosan válogatott alapanyagokból és sanghaji rákból
Ázsia egyik első számú étterme, a három Michelin-csillagos Sazenka, amely mesterien ötvözi a kínai kulináris technikákat a japán konyha eleganciájával és filozófiájával.
Az étterem október közepétől január közepéig egy sanghaji rákra fókuszálja exkluzív fogásait.
A La Liste ötször nyerte el a világ legjobb étterme címet, miközben Franciaország legdrágább étterme is. Az ünnepelt séf, Guy Savoy által vezetett étterem meghitt, fényűző étkezési élményt kínál.
A top 10-et egy tokiói étteremmel kezdjük és zárjuk. A Tokió tekintélyes Ginza kerületében található Ginza Fukuju egy két Michelin-csillagos étterem, amely kifinomult kaiseki stílusú étkezéséről híres.
A fényűző szezonális alapanyagokból dolgozó étterem exkluzív omakasemenüje kiemeli a hagyományos japán konyha művészi és finom ízeit.
Ettől drágák a fine dining ételek – nem minden eleme ismert a költségszerkezetnek
A gyatra fogyasztási adat itthon pontos választ ad a kérdésre, miszerint luxus-e száz euró feletti összegért vacsorázni. Önt érdeklik a fine dining ételek, szívesen menne fine dining étterembe? Vagy drágának találja? Mutatjuk, hogyan tekintsen a szolgáltatásra és az árakra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.