BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tömegközlekedés lehet a válság nyertese

A tömegközlekedés lehet a gazdasági visszaesés egyik haszonlélvezője - az angliai National Express hízásnak indult. Persze ezen ágazat cégeire is nehézségek várnak.

Érezhetően növelte összehasonlító időszaki eredményét az angliai National Express vasút- és busztársaság, megerősítve a várakozásokat, hogy a tömegközlekedés a gazdasági válság egyik haszonélvezője lesz, írja a Financial Times.

A vasúton 9 százalékkal lett nagyobb a cég haszna, a buszközlekedésben 7 százalékkal, a távolsági buszok piacán pedig 5 százalékkal.

Igaz, hogy a tömegközlekedést sem kerülhetik el a válság hatásai – például a nehezedő és dráguló hitelfelvétel -, a cég szerint nyilvánvalóan az mutatkozott meg az eredményeiben, hogy ügyfelei pénzük minél ésszerűbb felhasználására törekedtek: a növekvő üzemanyagárak mellett szívesebben szálltak vonatra, buszra vagy távolsági buszra.

 A National Expresst az is segítette, hogy tavaly megszerezte az egyik legforgalmasabb Egyesült Királyságbeli vasútvonal, a londoni King’s Cross és az Edinburgh közötti észak-déli szakasz üzemeltetési jogát. E vonalon 11 százalékos forgalomnövekedést ért el, míg a kelet-angliain 6 százalékost.

Jól szerepeltek a spanyolországi és észak-afrikai vasútvonalai is, viszont a Stansted repülőtér és London központja közötti buszjárata forgalma a vártnál lassabban nő egy rivális társaság vasútvonala diktálta verseny miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.