BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sárközy Tamás: a társasági törvényt nem kell módosítani

A gazdasági társaságokról szóló törvény (gt.) most nem szorul módosításra és az új világgazdasági kihívásokban is megállja majd a helyét – hangzott el a Magyar Kerekedelmi és Iparkamara mai rendezvényén.

Az ünnepi ülésen a jogi és a gazdasági élet képviselői, a húsz éve elfogadott törvény jelentőségéről emlékeztek meg. Sárközy Tamás jogászprofesszor – a jogszabály voltaképpen egyszemélyes megalkotója – a VGO-nak elmondta: mára vitathatatlan, hogy a gt. a kapitalizmus feltételtörvényévé vált, megelőzte a politikai rendszerváltozást.

Létrejöttével Magyarország az átalakulásban nem kevés versenyelőnyhöz jutott a többi volt szocialista országhoz képest. Mint mondta, a jogszabály valódi húzótörvénynek bizonyult.

Élnek uniós irányok és erőteljes hazai törekvések az amerikai társasági- és cégjog intézményeinek minél szélesebb körű átvételére. A pénzpiaci válságesemények azonban arra figyelmeztetnek, hogy az értékpapír dematerializálása, a piacra lépés akadályainak lebontása önmagában kedvező lehet, ám a hitelezői és kisbefektetői védelem szempontjából óriási veszélyeket rejt magában.

A magyar társasági jog úgy korszerűsödött, hogy megtartotta a hitelezői és kisbefektetői védelmet – mondta Sárközy Tamás.

A gt. története és hatásai

A gt érvénybe lépése óriás változásokat hozott a magyar gazdaságban. Nyomában átalakult például az adórendszer, megszületett többek között a külföldi befektetések gazdaságpolitikai kedvezményeiről szóló törvény, az átalakulási törvény, az értékpapírtörvény és 1990 tavaszán már megnyílt a tőzsde. A nyolcvanas években létrejött magánképződmények, a különböző szakcsoportok, gazdasági munkaközösségek átalakultak a gt.-ben rögzített gazdasági társaságokká és később a privatizációs törvénnyel az állami szektor is erre az útra lépett. Meglehetősen mostoha körülmények között, de elkezdtek működni a cégbíróságok, a cégbejegyzés akkoriban egy-másfél évet is igénybe vett.

A gt.-t és a cégtörvényt 1997-ben, majd 2006-ban újították meg. Mindkét alkalommal Sárközy Tamás vezette a kodifikációs munkákat. A második és harmadik társasági törvény alapjaiban hű maradt az elsőhöz, de szükségszerűen bővült új jogintézményekkel is. A cégjog nagyot változott: ma már akár egy óra alatt nyilvántartásba kerülhet a frissen alapított vállalkozás.

A gt.-t és a cégtörvényt 1997-ben, majd 2006-ban újították meg. Mindkét alkalommal Sárközy Tamás vezette a kodifikációs munkákat. A második és harmadik társasági törvény alapjaiban hű maradt az elsőhöz, de szükségszerűen bővült új jogintézményekkel is. A cégjog nagyot változott: ma már akár egy óra alatt nyilvántartásba kerülhet a frissen alapított vállalkozás. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.