BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság miatt olcsóbb lehet az élelmiszer - De kevesebbet is eszünk

Különösen rosszkor, tartós bizonytalanság közepette érte az agrárszektort a világméretű pénzügyi válság – állapítja meg az Agrár-Európa Kft. és a Kopint-Tárki Zrt. közös tanulmánya.

A két éve kezdődött robbanás után ugyanis az alapanyagárakban jelentős csökkenés következett be, így az agrárpiacok egyébként is hektikussá váltak.

A gazdasági válság hatásai a hitelezésben, a nemzetközi befektetésekben és a munkanélküliség növekedésében egyaránt érezhetők lesznek.

Az eddigi tapasztalatok szerint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar gyorsan érzékelte a hitelezési hajlandóság csökkenését, amely a bankrendszerbe vetett bizalom megrendülésének következménye.

Magyarországon a hitelhez jutási nehézségek veszélybe sodorhatják az uniós finanszírozású fejlesztési programokat is, mert a saját erő előteremtése kritikus tényezővé válhat – állapítja meg a tanulmány. Emellett az agrártárca mozgástere is szűkülhet, mivel a költségvetési megszorítások a minisztériumot is érintik.

A tanulmány szerint a pénzügyi krízis nálunk is visszavetheti a keresletet, és ez az élelmiszerárak csökkenéséhez vezethet. Különösen a minőségi élelmiszer-termelés feltételei lehetnek rosszabbak. A hatékonysági és a versenyképességi gondok miatt újabb mezőgazdasági termelők és élelmiszer-feldolgozók eshetnek ki az ágazatból.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.