BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingyen kapják az önkormányzatok az energiatakarékos ötletet

Ingyen kap szaktanácsokat nyolc Duna menti település önkormányzata arra, hogy miként csökkentheti energiaköltségét.

A Dél-dunántúli Humánerőforrás Kutató és Fejlesztő Nonprofit Kft. a kalocsai térség nyolc településén készít tanulmányt arról, hogy az érintett önkormányzatok miként takaríthatják meg az energiaellátásra fordított pénz akár harminc százalékát is.

A munkát a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány támogatja. A kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: az önkormányzatoknak díjmentesen kapják meg modernizációs javaslatukat. Kováts Balázs hozzátette: a Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott alapítványtól 17,5 millió forintot nyert a cég pályázat útján erre a célra.

Nyolc település - Dunapataj, Ordas, Géderlak, Dunaszentbenedek, Uszód, Foktő, Kalocsa és Bátya - tizenhét intézményben vizsgálják, hogy mennyire hatékony az energiafelhasználás, illetve hol és hogyan lehetne takarékoskodni.

A felmérés sokrétű: kiterjed az épületszerkezetre, a nyílászárókra, a szigetelésre, a fűtési rendszerre, annak szabályozására.

 A kft. energiamodernizációs megvalósíthatósági tanulmányt készít, amelyben javaslatot tesz arra, hogy milyen módszerrel lehet csökkenteni a kiadásokat, valamint bemutatják, milyen pályázati lehetőségek vannak. Kováts Balázs az MTI-nek elmondta: a nyolc település csak az első lépés, azt tervezik, hogy máshol is elvégzik a felmérést. Hozzátette: azért döntöttek úgy, hogy Kalocsa környékén készítik el elsőként a tanulmányt, mert a kiválasztott települések nem élvezik az atomerőmű közelségéből származó gazdasági előnyöket.

A tervek szerint az intézmények után a lakosság körében is elvégzik a felmérést. Az energiafogyasztási szokásokról, az energiamegtakarítási hajlandóságról és lehetőségekről készült összefoglalót az önkormányzatok és az érintettek is megkapják majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.