BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orvosok rémálma: diszkrét, füstmentes és erős – Új dohányterméktől tartanak

A snus nevű különleges dohánytermék egyre több fogyasztót hódít meg az Egyesült Államokban. Mivel nem füstöl és a használóján kívül senki más nem vesz róla tudomást, csöndes kockázatot jelent egészségügyi szempontból.

A snus svéd szó, jelentése dohány. Ebben az esetben viszont egy speciális dohányipari terméket jelöl, amely füstölés nélkül juttatja a szükséges nikotin-adaghoz a használókat – írja az AP.

A snus egy kis filter, amelyet gőzzel pasztőrözött, ízesített dohánnyal töltenek meg. A pici csomag a szájban fejti ki hatását, viszont a dohány rágásával ellentétben nem jár zavaró következményekkel (dohány lenyelés, köpködés).

A Reynolds America, az Egyesült Államok második legnagyobb dohányipari vállalata már több államban bevezette a Camel Snus-t és most azon dolgozik, hogy az ország egész területén elterjessze az új terméket. Az egészségügyi szakértők viszont legalább is óvatosan kezelik a snus-t.

"Nem tudjuk, mit tartalmaznak ezek a termékek, hogy ki fogja használni őket és pozitív vagy negatív hatással lesznek-e." – fogalmazta meg aggodalmait a Minnesotai Egyetem dohányzást kutató tanszékének vezetője.

A Svédországban évtizedek óta népszerű snus forgalmazása minden uniós országban tilos, az Egyesült Államokban viszont nem. A tengerentúlon két ellentétes nézet jellemző a snus-szal kapcsolatban. A támogatók szerint a dohány rágása pozitív, mert kisebb valószínűséggel okoz tüdőrákot, mint a cigaretta. Az ellenzők viszont azt hangsúlyozzák, hogy a szájüregi daganatok és a hasnyálmirigyrák tekintetében a snus rosszabb, mint a cigaretta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.