BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Slágerkerületek és eladatlan lakások – Ingatlan trendek a fővárosban

Az év elejét jellemző visszaeső építési kedvet már a második negyedévtől növekedés váltotta föl, így a harmadik negyedév végére 9%-ra mérséklődött a csökkenés a kiadott építési engedélyek tekintetében.

Az AL Holding lakóingatlan beruházó, negyedévente - a GKI Zrt. és az AL Holding Zrt. fővárosi ingatlanpiaci indexének bemutatásával egyidejűleg - teszi közzé aktuális, a fővárosi új lakáspiacot elemző összesítését, melyet a KSH által közzétett adatok, illetve szinte az összes budapesti kerület 10 lakásosnál nagyobb beruházása adatainak felmérése alapján készít.

Eszerint a harmadik negyedévben jelentősen megnövekedett a kiadott használatba vételi engedélyek száma, ezzel országos viszonylatban az építkezések gyakorlatilag a tavalyi szinten maradtak az év első kilenc hónapjában.

A használatba vett lakások harmadik negyedévben mért 41 százalékos növekedése Budapesten is 2 százalékra mérsékelte az idei visszaesést a félévkor még 24 százalékos szintről, melyet elsősorban a második negyedévben tapasztalt jelentős csökkenés okozott.

Úgy tűnik, hogy a második negyedévben átlag feletti visszaszorulást mutató vállalkozói lakásépítések is befejeződtek, a visszaesés országosan 3 százalékra csökkent. Igaz, Budapesten még mindig valamivel jelentősebb az elmaradás a tavalyi évhez képest (-5%), de meg sem közelíti a félévkor jelzett csaknem -30 százalékot.

A friss engedélyt kapott lakóépületek száma 19 százalékkal nőtt, a bennük kialakítandó lakások száma tovább csökkent. Az eddigi tendencia a leendő otthonok alapterületét tekintve is folytatódott: a kislakások építése szorul vissza, az elkészült otthonok átlagos alapterülete 7,5 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. A tavalyihoz képest átlagosan 10 százalékkal nagyobb alapterületű lakásokra kértek építési engedélyt a beruházók.

Az AL Holding által végzett, a budapesti újlakás piacot átfogó kutatás adatai alapján a lakáskínálat volumene 2008 nyaráig nem mutatott számottevő változást, az idei harmadik negyedévben azonban 14 százalékkal kevesebb lakást kínáltak, mint egy évvel korábban.

A kínálaton belül figyelemre méltó jelenség az azonnal költözhető otthonok számának az idei év közepére bekövetkezett, és azóta nagyjából állandósult megnövekedése. A harmadik negyedévben is több mint 2000 db olyan lakás van a budapesti kínálatban, amely már rendelkezik használatbavételi engedéllyel, de még nem került értékesítésre.
 
2008 harmadik negyedévében Budapesten 38 százalékkal kevesebb lakást értékesítettek, mint 2007 azonos időszakában, így az értékesítés visszaesése az idén stabilan 40 százalék körül állandósult.
 
Az idei harmadik negyedévben hasonlóan a XIII. és XIV. kerületben vásárolták meg a legtöbb lakást, mint tavaly, itt található a Budapesten eladott lakások egyharmada. A VIII. IX. és XI. kerület ugyanakkor veszített értékesítési részesedéséből.

A visszaesés minden kerületet érintett. A tavalyi év azonos időszakához képest számottevő növekedést csak XIV. kerület regisztrálhatott, kisebb javulás mérhető továbbá a VI. III. és XXII. kerületek eredményében, rendre egyre alacsonyabb bázison.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.