BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos uniós források a gyógyításra

Nyolc kórház, összesen 75 milliárd forint európai uniós forrást nyerhet az úgynevezett póluspályázaton - jelentette be ma délután Székely Tamás egészségügyi miniszter annak kapcsán, hogy az első forduló kilenc pályázója közül nyolcat megfelelőnek tartott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a szaktárca is.

Egyenként 2-11,2 milliárd forinthoz juthatnak, az összeg nagyságára tekintettel kormánydöntésre van szükség, ez január közepén várható. A várható nyertesek sorrendben: a nyíregyházi, a kaposvári, a bács-, illetve borsod megyei kórház, a Szegedi Orvostudományi Egyetem, a Debreceni Orvostudományi Egyetem, a győr megyei kórház és a Pécsi Orvostudományi Egyetem. Az összeget infrastruktúra fejlesztésre és korszerű orvosi eszközök beszerzésére, az épületek felújítására fordíthatják. Cél, hogy a régiókban azonos színvonalú ellátást kapjanak a lakosok.

Vojnik Mária államtitkár arról tájékoztatott, hogy az ágazat munkaerőgondjainak enyhítésére 3 milliárd 43 millió forint uniós forrás jut. Céljuk a pályaelhagyók visszacsábítása, a még ott lévők megtartása, lakhatási és utazási támogatás nyújtása, a képzés és szakképzés preferálása. A pályázati kiírás jövő év márciusa lesz, amire a közfinanszírozott intézmények jelentkezhetnek. Szeretnék, ha a hiányszakmák listája csökkenne. Így fontosnak tartják az onkológiai, pszichiátriai, rehabilitációs, hospice, aneszteziológus, mentő és radiológus asszisztensek körének bővítését. Az orvosi szakmákban pedig az onkológus, geriátriai, sürgősségi, patológus, pszichiátriai szakmákban dolgozók számának növelését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.