BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 3 ezer főt bocsát el az Electrolux

A háztartási készülékek iránt mind Európában, mind Észak-Amerikában november közepe óta tapasztalható rendkívül alacsony kereslet miatt a világ meghatározó gyártója a svéd Electrolux több, mint 3 ezer fővel csökkenti a létszámát. Az elbocsátások már az idén megkezdődnek - derül ki a közleményéből.

A cégvezetés a globális gazdasági válságnak a fehéráru piacra gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt úgy látja nem teljesülhetnek a negyedik negyedéves eredménymutatók, sőt az sem kizárt, hogy az üzemi eredmény negatívba megy át.

Az Electrolux 2008 folyamán számos költségtakarékossági intézkedést vezetett már be, köztük létszámcsökkentést is. Ezeket az intézkedéseket azonban tovább kell folytatni, mert a társaság főbb piacain romlottak az értékesítési lehetőségek - áll a vezetőség indoklásában. A most bejelentett hozzávetőlegesen 1,2 milliárd svéd korona költséggel járó leépítés világméretekben érinti a vállalat tevékenységét. A lépéstől 2010 után évi 1,1 milliárd svéd korona megtakarítással számolnak.



Ezzel egyidejúleg nem áll le az Electrolux 2004-ben elindított programja, amelynek keretében 2009-2010-ig a gyártótevékenységet az alacsonyabb költségű országokba telepíti át. Ennek eddig egyik nyertese volt Magyarország, amely a hűtőgép- és porszívóösszeszerelésben az anyacég európai gyártóközpontjaként működik.

A most bejelentett intézkedéseknek a mintegy 5 ezer főt foglalkoztató magyarországi leányvállalatra gyakorolt hatásáról a holnapi Világgazdaságban olvashatók további részletek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.