BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Videoton vezére először az iskolákban kapcsolná ki a fűtést

A várható nemzetgazdasági következmények miatt nem a termelő üzemek gázfogyasztását kellene elsősorban korlátozni, hanem például az oktatási intézményekét, mivel ezek leállása nem jár beláthatatlan gazdasági károkkal - mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója.

Kifejtette, hogy átlagos országos kibocsátással számolva, minden egyes munkanap kiesése a termelésből önmagában körülbelül 0,4 százalékos ipari termelés csökkenést eredményez éves szinten.
Igaz, most szerencse a szerencsétlenségben, hogy a rendelésállományok a nemzetközi általános válság miatt alacsonyak, s így a leállások következményei is némileg mérsékelődnek.

A vezérigazgató elmondta, a szomszédos országokban több helyen nem a termelőket, hanem az oktatási intézményeket korlátozták először. Hozzátette: jó lenne, ha a közvélemény elé tárnák a helyzet súlyosságát, így adva lehetőséget az embereknek az önkéntes fogyasztáscsökkentésre, és az esetleges alternatív fűtések használatára.

Sinkó Ottó úgy vélte, a jelenlegi korlátozási rendszer azért sem teljesen átgondolt, mivel például, ha egy ipari üzemet 100 százalékosan korlátoznak, akkor adott esetben nem marad energiája az állagmegóvásra sem.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a Videotont szerdán 11.30-kor értesítették hivatalosan a II. kategóriába tartozó létesítmények gázkorlátozásról, amivel így a székesfehérvári telephelyen a teljes lehetőséghez képest 50 százalékos gázfogyasztási korlátozás lépett életbe. Ezt helyi intézkedésekkel még ki tudták egyenlíteni, például alternatív fűtést vettek igénybe, más esetben csökkentették hőmérsékletet, vagy csúsztatják a termelést. Ha azonban hatályba léptetik a 3. fokozatú korlátozást is, akkor szinte az egész magyar ipar, illetve termelés leáll, ami Sinkó Ottó szerint katasztrofális következményekkel jár a gazdaságra. A 3. kategória ugyanis olyan technológiákat is érint, amelyeknek nemcsak a korrekt leállítása vesz hosszú időt igénybe, hanem sokba is kerül, s a termeléskiesés mellett nagy a költsége az újraindításnak is.

A vezérigazgató szerint a jelenlegi, gázkorlátozásra vonatkozó törvényi szabályozás és a hozzá kapcsolódó kormányrendelet túlságosan merev, a gazdaság sajátosságait részben figyelmen kívül hagyja. Így például adott kategóriába tartozó cégeket 4-8 óra alatt, előzetes figyelmeztetés nélkül, 100 százalékos mértékben zárja ki a fogyasztásból, nem adva nekik lehetőséget még a kárenyhítésre, temperáló fűtésre sem. Eközben például a négyes, ötös kategóriába tartozókat teljes mértékben érintetlenül hagyja, nem ösztönzi a takarékosságra, a fogyasztás önerőből való csökkentésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.