BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvásárolja a Wyeth gyógyszergyártót a Pfizer

A gyógyszergyári fúzió ugyan gyárbezárásokkal és csaknem húszezer ember elbocsátásával jár, a várakozások szerint mégis gyógyír lehet a 90 százalékos nyereségcsökkenést elszenvedő társaság bajaira.

Az amerikai központú Wyeth Pharmaceuticals gyártotta antidepresszánssal kezeltetheti jövedelemkiesését a Pfizer, amely 68 milliárd dollárért vásárolja fel kisebb riválisát - erősítette meg hétfőn mindkét cég a piacokon már napok óta beárazott hírt. A Pfizer, amely 22,5 milliárd dollár hitelt vett fel az ügylethez, ezzel előremenekül. Két éven belül 12 milliárd dolláros bevételkieséssel számolhat ugyanis, miután lejár egyik vezető terméke, egy koleszterincsökkentő szabadalma. Ezt a veszteséget jelenleg nem tudja új termékek piacra dobásával ellensúlyozni, 2015-ben pedig újabb szabadalmai járnak le. A gyógyszer fejlesztőjét, a Warner-Lambertet egyébként még az évtized elején mintegy 100 milliárd dollárért vette meg a Pfizer. Azóta sem került sor ekkora akvizícióra a gyógyszeriparban, a hitelpiaci válság óta pedig más iparágakban sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.