BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fogy az üzemanyag, 50 százalékos adóemelést terveznek az USA-ban

Az Egyesült Államok lakói egyre kevesebbet autóznak, így egyre kevesebb üzemanyag fogy, ami viszont azt jelenti, hogy a jövedéki adóbevétel is jóval kisebb. Az illetékes bizottság ötven százalékos adóemelést javasol.

Az amerikai autósoknak egyelőre nem kell fizetniük a közutak használatáért, ebből adódóan azok felújítását, fejlesztését az üzemanyagokra kivetett adókból finanszírozzák. A gazdasági nehézségek miatt azonban egyre kevesebb üzemanyag fogy, így a jelenlegi adómérték már nem elég a fenntartási munkákra – írja az AP.

Az utak kezelésében illetékes bizottság azt javasolja: ötven százalékkal emeljék meg az üzemanyagokra kivetett jövedéki adókat, amíg a kormány nem talál más megoldást a karbantartások finanszírozására. A szenátorokból álló testület várhatóan január közepén hozza nyilvánosságra jelentését, amelyben az adóemelések mellett javasolja, hogy azok kövessék az inflációt.

Bár az üzemanyagok ára drasztikusan csökkent az utóbbi időben, a terület veszélyes lehet a Demokraták számára. Az 1994-es választások idején éppen az üzemanyagra kivetett adók emelésének terve miatt vesztették el többségüket mindkét Házban. Barack Obama ennek megfelelően már kifejezte nemtetszését az ötlet iránt.

Ugyanakkor a szakmai szervezetek szerint mindenképpen megoldást kell találni, ami egyben új adózási rendszert jelent, olyat, amely nem az üzemanyag-fogyasztás, hanem az úthasználat alapján szabja ki a terheket.

A tengerentúlon rohamosan terjednek az üzemanyag-takarékos és a hibridautók. A jövedéki adó bevételek és az infrastruktúra fenntartásához szükséges költségek közötti különbség 2007-ben 107 milliárd dollár volt. Ha minden marad a régiben, a hiány 2017-re 134 milliárdra nő. Ugyanakkor az amerikai szállítmányozási szövetség szerint a honatyák a klímaváltozás elleni küzdelmet akarják elrejteni az adó mögé. A szervezet csak akkor támogatja az üzemanyagok adóinak emelését, ha a költséget az autópályák javítására fordítják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.