BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végleg elkeseredtek a cégvezetők – A PwC felmérése

A PricewaterhouseCoopers (PwC) idén is elkészítette a vezérigazgatók körében a jövőbe vetett bizalomra vonatkozó felmérést. Eszerint a cégvezérek elkeseredettek és nem látják a gyors kiút lehetőségét.

A következő tizenkét hónapban a cégvezetőknek csak 21 százaléka számít növekvő bevételre – idézi a PwC globális kutatását a Reuters. Az elmúlt évben még a megkérdezettek 50 százaléka nyilatkozott pozitívan a jövőről. A "V"-alakú recesszióval kapcsolatos remények elpárologtak, a vállalatok három éven át tartó, lassú visszarendeződésre számítanak.

Ugyanakkor három éves távlatban is csak 34 százalék bízik a jövőben, amelynek üzenete, hogy a kilábalás csak lassan kezdődhet meg – értékelt a PwC globális vezetője. Tony Poulter szerint a helyzet szeptemberen fordult radikálisan rosszra.

A Merrill és a Lehman bukása tette pesszimistává a cégeket. Míg szeptemberben a vezérek 46 százaléka gondolta úgy, hogy a válság érinti majd, decemberre az arány 61 százalékra emelkedett.

Ez a bizalomhiány hét éve a legrosszabb eredményhez vezetett, ráadásul a rossz hírek jó része a decemberi adatfelvételt követően érkezett. Az előző évtől eltérően a mostani felmérés során a fejlődő országok piacaira termelő vállalatok is "rosszkedvűnek" mutatkoztak, amelyet a PwC a szétcsatolási elméletek cáfolatának tekint. Az eredmény a tanácsadó cég szerint azt jelenti, hogy a fejlődő és a fejlett világ piacai továbbra is összeköttetésben állnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.