BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elég bátor lesz-e Obama, hogy csődbe taszítsa a GM-et?

Edward I. Altman, a hitelezési problémák szakértője, a New Yorki Egyetem professzora szerint a kérdés az: meg meri-e tenni a következő lépést az amerikai kormány azzal, hogy hagyja csődbe menni a General Motors-t.

Altman a New York Times-nak úgy nyilatkozott: ideje, hogy az Obama-kormány felhagyjon a kedveskedéssel és csődbe taszítsa a két vergődő óriást. Az autógyárak a napokban mutatják be Washingtonba a restrukturálással kapcsolatos terveiket, a New Yorki Egyetem hitelezéssel és tartozással foglalkozó programjának vezetője szerint azonban a következő lépés csak a csőd lehet

Jelenleg a kormány számos befektetési bankot és tanácsadót alkalmaz azért, hogy biztosítsa: a GM-nek juttatott állami kölcsön megfelelően biztosított. A decemberben kifizetett 13,4 milliárd dollár a "piramis tetejére" került, így az esetleges visszafizetésekből az állam részesül elsőként, de nem minden, a cégnek juttatott forrásra igaz ez.

Altman erre is a csődöt, majd az úgy nevezett DIP (deptor-in possession) hitelezést javasolja. A közgazdász szerint a GM-nek mintegy 50 milliárd dollárt kellene juttatni egy befektetési bankon, például a GE Capitalon keresztül. Az összeget részletekben utalnák ki, az egyes részösszegeket csak akkor kaphatná meg a cég, ha teljesítette az ehhez szükséges követelményeket. "Alapvetően arról van szó, hogy ne dobáljunk jó pénzeket a rossz pénzek után. Szerintem nagyon fontos, hogy a kormány világos álláspontot képviseljen, különben tovább folytatódik minden" – vélte a közgazdász.


Altman szerint a DIP forma azért a legmegfelelőbb, mert az így folyósított összegek prioritást élveznek a többi kölcsön felett vagyis sokkal biztonságosabbak a hitelező számára. (Ezért hívják egyes szakértők "öv és nadrágtartó" konstrukciónak.) ugyanakkor a professzor szerint az is világos, hogy egy ilyen összegű kifizetés forrása csak az amerikai állam lehet. Ami a csőd esetleges hatásait illeti: Altman úgy vélte: a piacok eleinte kissé sokkosak lesznek, de majd rendbejönnek, a GM pedig így sokkal hatékonyabban takarékoskodhat és tárgyalhat partnereivel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.