BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két növekedési lehetőséget lát a MÁV Cargo

Két növekedési lehetőséget is lát a MÁV Cargo Zrt. és anyavállalata, az osztrák Rail Cargo Austria (RCA) a megromlott pénzügyi és gazdasági környezetben.

Ezek révén még szűkülő piacon is több megrendeléshez juthat a legnagyobb magyarországi és ausztriai vasúti áruszállító – ismertette a tegnapi tájékoztatón Friedrich Macher, aki mindkét társaságban igazgatósági tag. Az első lehetőség a vasúti speditőrökkel történő szorosabb együttműködés, a másik a közúti szállítók rovására történő terjeszkedés. Várható ugyanis, hogy a csökkent rendelésállomány miatt a gyengébb kamionos cégek kidőlnek, s fuvarjaik egy részét átveheti a vasút.

Ismert, hogy sok korábbi nagy megrendelő csökkentette a termelését, például az acél- és járműipari gyártók. Még nem látható, mikor lesz ismét fellendülés. „Úgy igyekszünk megfelezni az alaphelyzetben 10-15 százalékosnak ígérkező mennyiségi forgalom csökkenését, hogy közben vakon autózunk a ködben” – jellemezte a helyzetet Friedrich Macher. (Tavaly mindkét társaság rekord-árumennyiséget továbbított, együttes teljesítményük 140 millió tonna volt.)

Az eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a párosnál a kombinált (ro-la) fuvarozás is. A növekedést differenciált árstratégia segíti. Ennek lényege, hogy a páros azokon a piacokon és tevékenységekben, amelyekben a hosszú távú előnyök érdekében célszerűnek tűnik, akár az önköltségi szintre is lemegy áraiban.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.