BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Légitársaságot vettek egy euróért

Katalán befektetők által alakított konzorcium vette meg jelképes egy euróért a spanyol Spanair légitársaság 80,1 százalékát - jelentette a spanyol sajtó a hétvégén.

Az új tulajdonosok egyben 100 millió eurós tőkeemelésre kötelezték magukat. A társaság eddigi tulajdonosa, a skandináv SAS légitársaság 19,9 százalékos kisebbségi tulajdonrészt tart meg birtokában. A spanyol Katalónia tartomány, Barcelona város és magánbefektetők részvételével alakult konzorcium célja a társaság székhelyének áthelyezése volt Katalóniába és a barcelonai repülőtér forgalmának élénkítése.

A Spanair székhelye eddig Palma de Mallorca volt. A Spanair eladása egyes vélemények szerint összefüggésben lehet a SAS lehetséges átvételével a Lufthansa által, amelyről már hónapok óta folynak a találgatások.

A Lufthansa állítólag attól tette függővé a SAS megvásárlását, hogy a skandináv társaság megválik-e a veszteséges Spanairtól. A Spanair 2008-at 130 millió eurós veszteséggel zárta. Egy Spanair gép 154 halálos áldozattal járó balesete 2008 augusztusában a madridi repülőtéren tovább súlyosbította a társaság helyzetét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.