BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem elég a 3 százalék? - A szakszervezetek sem értenek egyet a BKV szerint

A kiinduló 2,3 százalékos bérnövekedés mértékéhez képest 30 százalékos elmozdulást jelent a menedzsment jelenlegi 3 százalékos ajánlata. A szakszervezetek egy része azonban ragaszkodik az irreálisan magas 8 százalékos bérköveteléshez és munkabeszüntetést helyezett kilátásba – az érdekképviseleti vezetők másik része ugyanakkor gesztus értékű lépést tett az önkorlátozás felé a nehéz gazdasági helyzetben – írja a BKV közleménye.

A mai bértárgyaláson a menedzsment kifejtette, hogy a béremelés mértékére tett legutóbbi ajánlatát – azaz a 2009. január 1. napjától visszamenőleg érvényes 3 százalékos emelést – továbbra is fenntartja, és a jelenlegi recessziós gazdasági helyzetben elfogadhatónak értékeli, annak mértékén emelni nem kíván.

A Munkáltató egyébként az eddigi tárgyalások során már három alkalommal emelt kiinduló 2,3 százalékos ajánlatán, amely az eredeti ajánlathoz képest már közel 30 százalékos növekedést jelent. A munkavállalóknak a követeléseik meghatározásakor figyelembe kellene venniük azt a tényt, hogy a Társaság Tulajdonosánál, a Fővárosi Önkormányzatnál a kialakult hazai és nemzetközi gazdasági helyzet miatt idén elmarad a bérfejlesztés.

A szakszervezetek egy része – tekintet nélkül a nehéz gazdasági helyzetre - a kezdetektől ragaszkodott az irreálisan magas 8 százalékos emeléshez, és a konszenzusra való törekvés helyett a mai napon sztrájkbejelentést tett.

A BKV Zrt. fontosnak tartja leszögezni, hogy a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások során a létszámkérdésre és a Kollektív Szerződés újratárgyalására vonatkozóan nem született semmilyen megállapodás. A szakszervezetek másik része gesztus értékű elmozdulást tett a kiinduló követeléstől, azaz elfogadhatónak tartana egy 7,5 százalékos emelést is a 2009-es bérekre vonatkozóan - írja a cég közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.