BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cafeteria kedvezmények megszűnésének tragikus következményei - Felmérés

A Cafeteria Net felmérése szerint, ha az étkezési és melegétel utalványok adókötelessé válnak a cégek 32 százaléka megtartja a jelenlegi juttatás mértékét, de az adót áthárítja a dolgozókra.

Az eredmény: jóval kevesebb marad a dolgozók zsebében. Ennél is drámaibb a munkáltatók közel felének (48 százalék) véleménye, akik adóztatás esetén egyszerűen megszüntetnék a juttatásokat – derül ki a Cafeteria Net felméréséből.

A Szonda Ipsos és GKI tanulmányai szerint az étkezési utalványok közel 4000 munkahelyet teremtettek. A tanulmány hangsúlyozza: minden a fent említett iparágban elköltött 1 millió forint teszi lehetővé 1 új munkahely létrehozását. Ha csak az étkezési utalványok közel 80 milliárd forintos piaca az adóztatás hatására 1/3-ra szűkül, könnyen kiszámolható a fenti képletből, hogy az eltűnő 60 milliárd forint elméletileg további 60.000 munkahely megszűnését jelentheti.

A szervezet szerint a béren kívüli juttatásokra vonatkozó adómentesség megszűntetése számos nem várt és negatív következményekkel járhat a gazdaságra:

A várható adóösszeg, amelyet a béren kívüli juttatások megadóztatásából várnak feltehetően nagyon kevés lesz, mindazonáltal a cégek többsége megszűnteti a béren kívüli juttatások intézményét vagy drasztikusan lecsökkenti azt. A munkavállalók életminősége romlik egészen addig, amíg a jövedelmeket nem lehet újra növelni.

A munkavállalók beszűntetik vagy radikálisan csökkentik fogyasztásukat az éttermekben, élelmiszerboltokban, kisebb hotelekben… ez tovább mélyíti a gazdasági krízis negatív hatásait és erősíti a recessziót valamint a munkanélküliséget. Az intézkedés a fekete gazdaságnak kedvez, hiszen parkoló pályára tesz egy rendkívül biztonságos és átlátható rendszert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.