BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állás van, de egyre kevesebb

Bár a válság miatt folyamatosan térnek haza a külföldi munkavállalók, úgy tűnik, továbbra is akad néhány olyan szakmunka, amelyre még toboroznak az egyes államok. Magyarországon keres például a Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet bonni központja szakácsot, felszolgálót, gyorsétkeztetési eladót, betegápolót, mezőgazdászt, erdészt, kőművest, lakatost, hentest. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatalban (FSZH) április 21–22-én tartják a kiválasztást, oda várják a 18–40 év közöttieket, olyanokat, akik valamennyire beszélik a német nyelvet. A szakemberhiányra utal, hogy sok esetben még a szakképesítés sem feltétel, elegendő a kétéves szakmai tapasztalat. Németországon kívül Ausztria is vinné a magyarokat bizonyos munkakörökbe, CNC-esztergályosok, villanyszerelők, felszolgálók, szakácsok a kapósak. Szintén az FSZH-n keresztül keres dolgozókat a holland eMVeflex munkaerő-kölcsönző cég, igaz, kizárólag képzett, gyakorlattal rendelkező húsipari szakmunkások iránt érdeklődik.
A külföldi toborzások ellenére az EURES (az európai foglalkoztatási szolgálatok közös állásportálrendszere) adatai jól mutatják, folyamatosan csökken az elérhető pozíciók száma: míg korábban egymilliónál is több betöltetlen állás közül lehetett válogatni a portálon, most 869 ezer érhető el.
Sajtóhírek szerint egyre több ország hazaküldi a külföldieket, hogy a saját nemzetiségűeknek több álláslehetőségük legyen. Jó példa erre Lengyelország, ahol a szakszervezetek azt követelik, hogy a Nyugat-Európában munkát vállaló és a válság miatt a közeljövőben várhatóan hazatérő egymillió lengyelnek legyen lehetősége elhelyezkedni otthon.
Egy március közepén publikált felmérés szerint a briteknek elegük van a többi EU-tagállamból érkező munkavállalókból, most már csekély fizetésű, nehéz fizikai munkával járó állásokat is szívesen betöltenének a súlyos recesszió miatt. Mindez nem csoda, hisz kétmillió fölé emelkedett az állástalanok száma Nagy-Britanniában, ez a szám nagyobb, mint 1997 óta bármikor. KI


Helyzetkép európán kívül

A válság miatt erősödhet a verseny a bevándorlók és az USA-ban születettek között, hisz kevesebb pozíció, alacsonyabb bér várja az elhelyezkedőket. Szakértők szerint ezen csak a korlátozó bevándorláspolitika segíthet.

Ezzel élt március közepén, szintén a gazdasági krízist okolva az ausztrál kormány is, amely már korlátozta a bevándorlást a hazai munkaerő védelmében.

Ezzel élt március közepén, szintén a gazdasági krízist okolva az ausztrál kormány is, amely már korlátozta a bevándorlást a hazai munkaerő védelmében. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.