BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az építőipar húzza magával a gépipart a szakadékba

A korábban vártnál jóval nagyobb, akár 50-70 százalékos bevételcsökkenéssel számolhatnak az idén a gépipari vállalatok. Bár az exportlehetőségek jelentősen beszűkültek, azok a cégek, amelyek külpiacokra gyártanak, még mindig jobb helyzetben vannak, mint a hazai vevőket kiszolgálók.

Ez többek között a forint tartósan gyenge árfolyamának is köszönhető. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 6,4 százalékkal bővült a hazai gépipar értékesítése, amelyet elsősorban a kivitel 8,5 százalékos emelkedése húzott.

Wolff Vilmos, a Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség (Mageosz) elnöke kifejtette: a jelenlegi körülmények azt mutatják, elhúzódó válsággal kell szembenézniük a vállalatoknak. A vevők forráshiánnyal küzdenek, mert vagy hitel, vagy befektető nincs a láthatáron. A gépszerkezet-, gépalkatrészgyártás terén 33 százalékos létszámleépítés és 50-70 százalékos visszaesés várható az idén – tette hozzá.

Októberben még csak 15-20 százalékos eséssel számoltak a vállalatok. A rendelésállomány azonban már most is mintegy 50 százalékkal esett tavalyhoz képest, s egyelőre nem javulnak a feltételek – mondta Deák László, az elsősorban belföldi piacra dolgozó ABB Kft. ügyvezető igazgatója. „Mivel a termékeinket az építőiparban használták fel, jelentős csökkenéssel kell számolnunk: a bankok egyre nehezebben adnak hitelt, így nem épülnek lakások, és az útépítések sem haladnak a várt ütemben” – emlékeztetett.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.