BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Hogyan legyen fiatalabb" – Játék vagy marketing fegyver?

A RealAge egy internetes szolgáltatás, amelynek lényege, hogy mintegy százötven kérdés megválaszolása után a program "kiszámítja", valójában mennyi idős a felhasználó az életmódja, szokásai alapján. Ezután úgy mond tanácsokat ad a fiatalításra. Azt viszont nem hirdeti, hogy az így megszerzett adatokat gyógyszercégeknek továbbítja.

Az Egyesült Államokban eddig mintegy kilenc millióan váltak a RealAge hálózat tagjává. A szoftver részletes kérdőívet töltet ki a felhasználókkal, meghatározza azok "biológiai korát", majd tanácsokat ad arra, hogyan váljanak fiatalabbakká. Bár a javaslatok között nem szerepelnek gyógyszeripari termékek, a RealAge valójában a gyógyszeriparból él – írja a New York Times.

A gyógyszercégek egyrészt reklámozzák termékeiket a weboldalon, másrészt a kitöltött kérdőívek segítségével minden korábbinál pontosabban célozzák meg a potenciális vevőket ajánlataikkal. A weboldal e-mailcímet kér a teszteléshez, majd többször felajánlja a tagságot.

Ha valaki ezt elfogadja, adatai máris bekerülnek a marketing adatbázisba. Míg az emberek többsége nem szívesen venne részt egy gyógyszergyártó felmérésében, a RealAge számára készségesen válaszolva, az pedig többek között a GlaxoSmithKline-nak, a Pfizernek és a Novartisnak továbbítja a megszerzett adatokat.

A RealAge tagok rendszeres hírleveket kapnak a feltételezett állapotukról, ezeket is a gyógyszergyártók fizetik. Hogy mennyire pontos az adatbázis? A RealAge marketingért felelős alelnöke szerint a felmérések segítségével megtalálhatunk egy "hatvan feletti, magas vérnyomásban szenvedő, cukorbetegségre hajlamos Buffalói férfit, aki 50 ezer dollár alatti éves jövedelemmel rendelkezik".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.