BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Július 1-től máshogy állapítják meg a távhődíjat

Július 1-jétől megváltozik a lakossági távhőárak megállapításának menete. Az eddigitől eltérően a 96 hazai önkormányzati távfűtő társaságnak a Magyar Energia Hivataltól (MEH) véleményt kell kérnie a következő időszakban alkalmazandó áraira, mielőtt azt az önkormányzat a közgyűlése elé bocsátaná.

"Ez hatalmas feladat a MEH-nek, méreténél és újszerűségénél fogva is" – mondta lapunknak a hivatal elnökhelyettese, Pataki István. Egységes árképlet alapján nem bírálhatja el a kérelmeket, hiszen nagyon eltérők az adott városok távfűtési adottságai, egy emelési szándék esetleges elutasításával pedig magára vonhatja a vádat, hogy ellehetetleníti az adott település távfűtését. Nehéz lesz a távhőcégeknek is, mert előzmények híján nem tudják, hogy milyen árat fogad majd el a MEH.

Pataki István két, elvileg felállítható szélső példát hozott, hangsúlyozva, hogy e végletek között szinte annyi variáció létezik, ahány város. Az egyik szerint az adott önkormányzat kiadta magánvállalkozásnak a gázmotorral való hőtermelést, a hőt pedig e vállalkozástól vásárolja a távfűtő társaság. Ekkor a kapcsolt energiatermeléssel járó előnyök nagy része a magáncégnél csapódik le, az esetleg leváló épülettömbök miatt fajlagosan növekvő fix költségek pedig tovább emelik a távfűtő társaság fajlagos költségeit.

 Ráadásul az önkormányzat nem forgatja vissza az eredményt a távfűtő társaság fejlesztésébe. A másik véglet szerint az önkormányzat folyamatosan karban tartja a távfűtő rendszert, saját maga vett gázmotort és nála maradt a kapcsolt energiatermelés haszna is, módot adva a lakossági távhőárak alacsonyan tartására.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.