BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína nem hagyja, hogy a Coca-Cola bevásárolja magát a piacra

A kínai kormány nem engedélyezi, hogy a Coca-Cola felvásárolja az ország legnagyobb üdítőital-gyártóját, a Huiyuant, mondván az káros hatással lenne a versenyre.

A Coca-Cola 2,4 milliárd dollárért szerette volna megvásárolni a Huiyuan italgyártót. Ha a terv megvalósul, az amerikai óriásvállalat hajtotta volna végre a legnagyobb külföldi akvizíciót Kínában. A kínai kereskedelmi minisztérium közlése azonban arra utal, hogy nem jöhet létre a rekord felvásárlás.

A kormány véleménye szerint a Coca-Cola felvásárlási akciója negatív hatást gyakorolna a piaci versenyre, ezért Kína nem engedélyezi az akvizíciót – írja az AFP. A CIMB-GK Securities elemzője szerint bár az üdítőital piac nem tekinthető érzékeny területnek, Peking mégsem venné szívesen, ha a szektort egy külföldi márka uralná, ez magyarázza a döntést.

A kínai cég birtokolja a legismertebb üdítő márkákat és gyümölcslé piacon 40 százalékos részesedéssel rendelkezik. A Financial Times az elutasítást úgy értelmezte, hogy az nagy csapás a Kínában befektetni szándékozó külföldi cégek számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.