BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiszállt az EBRD a Hospinvest-ből - Elvetett reformok

Eladta a magyarországi Hospinvest egészségügyi szolgáltató cégben két éve vásárolt érdekeltségét a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az átalakuló kelet-európai gazdaságok finanszírozására alakult pénzintézet csütörtökön Londonban jelentette be hivatalosan, hogy kiszállt a befektetésből; részesedését a Hospinvest meglévő részvényeseinek értékesítette.

Az EBRD megemlítette, hogy amikor 2007-ben, 4 millió euróért érdekeltséget vásárolt a Hospinvestben, átfogó reformprogram indult a magyarországi egészségügyi ellátó rendszerben. Ez különösen a közkórházak kapacitásának és vezetésének átalakítását, valamint a magánszektor nagyobb szerepvállalását célozta. A reformlépéseket azonban a tavaly márciusi népszavazáson elvetették. Az EBRD szerint ez "súlyos következményekkel járt" a Hospinvest üzleti terjeszkedési képességére. A magyar cég "a megváltozott körülményekre" olyan átalakításokkal reagált, amelyek célja meglévő tevékenységének konszolidálása volt; az EBRD a vállalati stratégia e módosulása nyomán értékesítette részesedését a Hospinvestben, közölte csütörtökön Londonban a bank.

Az EBRD az átalakuló gazdaságokról a Hospinvest-részesedés megvásárlásának évében, 2007-ben kiadott éves jelentésében - Transition Report 2007 - azt írta: a magyar egészségügyi szektor kiadásai akkor a hazai össztermék-érték (GDP) 8 százalékát tették ki, és e magas arány egyik oka a "sokszor csak háromnegyed részben telített" kórházak nagy száma volt. Az EBRD abban a jelentésben megjegyezte: a magyar egészségügyi kiadások háromnegyed részét közfinanszírozási forrásokból fedezik, és e finanszírozások kétharmadát állami kórházakban költik el, jóllehet ez az arány - a bank akkori kimutatása szerint - a fejlett piacgazdaságokban 30-40 százalék.

A pénzintézet a 2007-es éves térségi jelentésben a magyar közegészségügyi rendszer ésszerűsítése és a szűkös állami forrásokra nehezedő nyomás enyhítése szempontjából alapvető fontosságúnak nevezte "a karcsúsítást, a konszolidációt, sőt egyes kórházak bezárását".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.