BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Renexpo 2009: kiút a gázfüggőségből

Az április 16-18. közötti Renexpo megújuló-ipari konferenciája és kiállítása fókuszban a független, decentralizált, fenntartható energiatermelés lesz.

A Kőbányai vásárvásorban tartandó háromnapos kiállítás és kongresszus a térség és Magyarország számára kulcsfontosságú területekre; így a biomasszából és biogázból termelt energia hasznosítására, a decentralizált energiatermelésre – vagyis a megújuló energiát helyben megtermelő és felhasználó települések gyakorlatának bemutatására, valamint a földhő és a napenergia hasznosítására koncentrál. A szervezők közleménye szerint a nemzetközi mércével kevéssé kedvező hazai szabályozási környezetben a megújulóenergia-piac szereplőinek elszántságát jelzi, hogy a válságban tapasztalható általános gazdasági visszaesés közepette 2008-hoz képest mintegy 10-20 százalékkal nagyobb kiállítói részvétel várható.

A két hét múlva kezdődő kiállítás és konferencia sorozat Magyarország és a régió országainak megújuló energiához fűződő tapasztalatát mutatja be. Így a Renexpo 2009 katalizátor szerepkörrel bír a megújuló energiahasznosítással foglalkozó vállalkozások számára, egyúttal a látogatók számára átfogó képet ad a zöldenergia kiaknázásának egyes módozatairól.

A több mint 3600 regisztrált szakmai látogatót és érdeklődő magánszemélyt vonzott 2008-es Renexpo nyomán a szervező Reeco Hungary Kft. ügyvezetője, Varga István úgy látja, hogy az idei érdeklődés mellett a tavalyival megegyező méretű területen, azaz mintegy 2500 négyzetméteren jelennek meg a megújulós iparágak hazai és külföldi képviselői. Az egyes rendszerek és eszközök a helyszínen megtekinthetőek, illetve sok esetben megrendelhetőek is lesznek.

Megújuló energia: kitörési pont a válságban A szakértők szerint várható GDP visszaesés, valamint a pesszimista gazdasági környezet mellett 2 héttel a kiállítás megnyitója előtt 86 kiállító részvétele biztos, amely már most meghaladja a 2008-as részvételt. Mindez egyértelműen a piaci szereplők elszántságát jelzi. Tavaly új tendenciaként jelentkezett több multinacionális energetikai szolgáltató megjelenése, amelyek fenntartható növekedés egyik kulcselemét a megújuló energia hasznosításában látták. Idén e cégek javarészt távol maradni látszanak, míg a magyarországi kkv-k, valamint ezeket tömörítő, integrált szolgáltatásokat kínáló klaszterek erősödő részvétele tapasztalható. A hazai kkv-k erősödő képviseletét jelzi, hogy az eddig regisztrált kiállítók háromnegyede magyarországi, javarészt piaci kitörési pontot kereső kis- és középvállalkozás.

A magyarországi vállalkozások mellett Ausztria, Németország, Kína, Románia, Franciaország képviselteti magát 20 kiállítóval. Varga István, a szervező Reeco Kft. ügyvezetője szerint a hazai részvétellel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a korábbi években tapasztalható kezdeti iparági felbuzdulás és a pozitív kiállítói visszajelzések ellenére nem mindig jelentkeztek a kiállítással egyébként egyébként elégedett cégek a következő évben: visszajelzésük szerint ugyanis túl kevés konkrét szabályozói intézkedés történt a megújuló energiahordozók elterjesztésére.  Mindazonáltal, a megújuló energiaiparnak, e forradalmi, feltörekvő iparágnak az innovációs, foglaloztatási, energiahatékonysági (- és függetlenséget hozó) hatásai révén a válságkezelés aktív, jelentős eszközévé kellene válnia.

Megújuló energia felhasználása:
átfogó szabályozásra és támogatásra lenne szükség Varga István szerint jellemző a helyzetre, hogy több fontos területen elkészült, tanulmányszintű stratégia áll rendelkezésre (Megújuló Energia Stratégia, Energiahatékonysági Cselekvési Terv, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia, stb.) de ezek összehangolása és összefogása csak kis részben látható a szakhatóságok és a végrehajtó intézmények döntéseiben. Komoly problémája az egész iparágnak, hogy a megújuló energiára vonatkozóan 8 szakhatóság ténykedik egymás mellett párhuzamosan; eközben nem látható a palettán a meglévő fenntarthatósági stratégiákat összefogó felelős szervezet. Varga kulcsfontosságúnak tartja emiatt, hogy Magyarország felelős döntéshozói összehangolt gyakorlati cselekvést mutassanak a megújuló energiaforrások ipar erőteljes emelkedő pályára állításához. Erre számos lehetséges eszköz áll rendelkezésre: felhasználói és gyártói adókedvezmények, pályázati rendszerek nagyfokú egyszerűsítése, erőteljes kommunikációja, a megújulóenergia termelő berendezések telepítésének szabályozása – és nem utolsósorban helyi támogatása. „A megújuló energiák hasznosításához korántsem csak pénzre, vagy új eszközök megvásárlására van szükség; jóval fontosabb a szemléletváltás és a rendszerben történő gondolkozás, ezáltal pedig az aktív cselekvés.” – nyilatkozta Varga István - „Mindezek hiányában azonban komoly kockázata van annak, hogy Magyarország középtávon lemarad a régiós versenyben.“

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.