BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legalább két és fél ezer dolgozójától válik meg az Air France

A légitársaság 2 500-3 000 munkatársától válik meg a következő két év során.

Az Air France által ma bejelentett elbocsátások a korábban közölt és az eddigi ezer fős leépítésen felül valósulnak meg – jelenti az AFP.

A társaság szóvivője nem részletezte a döntést és nem közölt pontos számot sem a leépítések tekintetében.

A francia légitársaság a márciussal végződő pénzügyi évben mintegy 1 200 fővel csökkentette alkalmazottainak számát azzal, hogy nem pótolta a nyugdíjba vonulókat. Nem hosszabbította meg a határozott időre szóló szerződéseket és nem vett fel új embereket sem.

Az Air France-KLM nettó profitja az egyszeri tételek hatásait kiszűrve 49 százalékkal zuhant 2008 harmadik negyedévében, miután a társaság üzemanyagköltsége 35 százalékkal növekedett a vizsgált időszakban. Az egyszeri tételekkel együtt a cég nettó eredménye 28 millió euró lett, ez 96 százalékos visszaesést jelent. Az eredményeket a gazdasági lassulás, a magasabb olajár és a dollár gyengülése befolyásolta kedvezőtlenül.

A cég 200 millió eurós veszteséggel számol ebben az évben. A legnagyobb európai légitársaság "eddig nem tapasztalt nehézségekkel" számol idén. A Lufthansa már korábban közölte: 2008-ban 64 százalékkal csökkent nettó nyeresége és 2009-ben is csökkenő profittal számol. A nemzetközi légiközlekedést összefogó IATA adatai szerint csak februárban tíz százalékkal csökkent a légiutasok száma, tavaly a légicégek mintegy 8 milliárd dollárt veszítettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.