A mostani bárányértékesítési szezonban az értékesítési ár 0,6 euróval kevesebb, mint egy éve volt. Azaz az árban nincs előrelépés, holott a forintgyengülés miatt tavaly 246Ft/euró most 300 Ft/euró árfolyammal lehetett számolni.
Abban viszont nincs újdonság, hogy a fő piac most is Olaszország – a kivitel 90 százaléka ide megy - a megmaradó bárányokat tovább hizlalva az ünnepek után Ausztriába, Németországba és Franciaországba lehet szállítani, s van is már érdeklődés erre. A szállítási költség körülbelül 2,3 euró élőállat-kilónként.
A Magyar Agrárkamara elemzői szerint ezen az évek óta szinte bebetonozott helyzeten érdemes lenne túllépni. A szakértők szerint jó lenne a főpiacot megváltoztatni vagy egyéb irányba is nyitni. Már csak azért is, mert nagy a konkurencia: belépett Románia, Bulgária, Lengyelország, akik nagy szállítókká nőtték ki magukat.
Segítene és több pénz maradna az ágazatban, ha sikerülne fejleszteni a hazai juhhús feldolgozást. Ma viszont magyar juhfeldolgozás nincs, holott biztosan sikerülne értékesíteni a kis szériákban, gusztusosan, konyhakészen kiszerelt bárány/juhhúsokat. Ráadásul ez emelhetné az árakat, csökkentené a termelők kiszolgáltatottságát az exportőrökkel szemben – véli a szervezet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.