BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb fürdővel és szállodával gazdagodik Budapest

Jövő nyáron újabb négycsillagos szállodával bővül a budapesti kínálat: kedden megkezdődött az egykori Hungária fürdő helyén a Continental Hotel Zara építése. A beruházó ZeniaHotel Kft. a tervek szerint az egykor kedvelt hidegvizes fürdőjét is feltámasztja.

Mazen Al Ramahi, a társaság ügyvezető igazgatója a VGO-nak elmondta, jövő júniusban már vendégeket szeretnének fogadni. A 280 szobás szállodában 10 szobafajtából választhatnak majd a vendégek, s a 250 négyzetméteres wellnessrészleg a hagyományostól eltérően a tetőn kap helyet. A 250 férőhelyes étteremben hagyományos magyar és nemzetközikonyha várja majd a vendégeket. A Hungária fürdő pedig a szállodavendégeken túl külső látogatóknak is nyitva áll.

A szálloda terveit Hegedűs Péter és Vékony Péter nívódíjas építészek készítették. Hegedűs Péter legjelentősebb referenciája közé tartozik a Boutique Hotel Zara tervezése. A belsőépítészet Sáfrány Csilla és Vörös Virág munkája, akik már a Boutique Hotel Zara és a Hotel Opera Garden révén szereztek elismertséget a szállodaiparban. Az épület kivitelezését a Market Építő Zrt. végzi – tette hozzá az ügyvezető.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt a Dohány utcai együttes építését 80 százalékban a CIB Bank, 20 százalékban a ZeniaHotel Kft. finanszírozza. Mazen Al Ramahi hozzátette, a beruházási költség mindössze a forint gyenge árfolyama miatt nőtt, hiszen a beruházás deviazhitelből jön létre. Egyéb kiadások nem merültek fel. Az ügyvezető becslése szerint a fejlesztés előreláthatólag 15 éven belül térül meg.

A négycsillagos Hotel Continental Zara helyén korábban is szálloda állt, ám az épületegyüttes 90 százaléka elpusztult. A 19. században Pest, majd Budapest három legjelentősebb fürdője közé tartozott az 1827-ben Gamperl András selyemkereskedő által épített hideg vizes közfürdő. A nagy népszerűségnek örvendő Hungária fürdő – a talaj megsüllyedése miatt – 1955-ben zárt be, míg a Continental Szálló 1970-ben csukta be végleg a kapuit. Az addig állami kézben lévő területet a rendszerváltás után privatizálták. A több üres épületből álló komplexum 1996-ban gazdára lelt: a cég azért vette meg a komplexumot, hogy megszabaduljon a romos épületektől, és az értékes helyen lévő ingatlanra modern épületet húzhasson föl, ám a tervekből csak a bontásig jutottak.

A Continental Hotel Zara fejlesztője ígéri, hogy a még helyrehozható emlékeket megőrzi, az elpusztult, ámde építészetileg értékes részeket pedig újjáépíti. A tervek szerint feléled a Hungária fürdő méltán híres loggiája is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.