BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyítás határok nélkül

A munkaerő szabad áramlása miatt fellépő gyógyítási igényekre az Európai Unió tagállamainak tekintettel kell lenni, ám a magyar álláspont szerint tiszteletben kell tartani az államok hatáskörét, s azt, hogy az ellátás nem veszélyeztetheti az adott ország betegeinek gyógyítását. Ezt szögezte le a szaktárca a határokon átnyúló ellátás irányelv-tervezetének véleményezésekor, amelyről tegnap tárgyalt a parlament egészségügyi bizottsága.

Jelenleg – a sürgősségi ellátást kivéve – az unió polgárainak a saját országukban szokásos gyógyítás finanszírozás jár, az előre tervezhető műtétek más országban történő elvégzéséhez pedig a beteg biztosítójának előzetes engedélye kell. Ezekre nálunk akkor kerülhet sor, ha egy nemzetközileg már elfogadott kezelés Magyarországon még nem elérhető, s az elvégzésétől sikeres gyógyulás várható. A kezelésekről előzetesen a hazai orvosi szakma dönt. E beavatkozások között tavaly volt tüdő- és élő donoros májátültetés, speciális gerincműtét, különleges onkológiai sugárkezelés, genetikai vizsgálat.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) külföldi gyógykezelésekre elkülönített kasszája egyébként nyitott, ezt az is indokolja, hogy gyakran az ellátásokat követő fél-egy éven belül kapja csak meg a számlát az OEP, így akkor kell fizetnie. Az EU Tanács Népegészségügyi Munkacsoportja a határokon átnyúló egészségügyi ellátással közel egy éve foglalkozik. Várhatóan június 8-9-én tűzi ismét napirendjére a témát, amelyről az Európai Parlament első olvasatban már tárgyalt, amit a téma raportőre, a brit konzervatív John Bowis terjesztett a testület elé. A képviselők 297 szavazattal 120 ellenében, 152 tartózkodással fogadták azt el. Erről alkotott véleményt az Egészségügyi Minisztérium is, amelyről tájékoztatta tegnap az Országgyűlés szakbizottságát.

Az irányelv céljai között szerepel, hogy a gyógyítás területén teljes mértékben tiszteletben kell tartani a tagállamok hatáskörét, s fontos: az semmilyen formában sem gyakoroljon nyomást a betegekre, hogy más tagállamban vegyék igénybe az ellátást. Ám például a szervtranszplantáció sok dolog miatt nemzetközi ellátást igényel. Ám ha ezeket a beavatkozásokat kiveszik az EU irányelv hatálya alól, úgy rendezni kell a betegjogok és a finanszírozási kérdések szabályozását a határon átnyúló szervadományozás és szervátültetés során.

Sokat vitatkoztak az uniós honatyák, de a tagállamok egészségügyi hatóságai is magáról az ellátás definíciójáról. A parlament javaslata szerint ebbe beletartoznak az egészségügyi szolgáltatás, a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök nyújtása akkor, ha azt egészségügyi szakember nyújtja, vagy írja föl a betegnek. Ám többen úgy vélik, az ellátás fogalmánál a tagállami definíció legyen a mérvadó, ezt támogatja hazánk is.

Lényeges szempont, hogy a más országból érkező betegek ellátása nem veszélyeztetheti az adott ország betegeinek gyógyítását, s azok nyújtásánál az ellátás helye szerinti tagállam jogát kell alkalmazni például a minőségi előírásokat tekintve. Az Egészségügyi Minisztérium fontosnak tartja, hogy a tagállami hatáskör terjedjen ki a biztonsági előírások nemzeti szinten történő meghatározására is. Az irányelvben azt kellene leszögezni: a tagállam köteles a felelősségbiztosítási rendszer jogi kereteinek megteremtésére.

Azzal is egyetért hazánk, hogy átlátható finanszírozási, költségkalkulációs rendszert kell létrehozni. Ezzel kapcsolatban azt is lényeges, hogy csak az orvos szakmailag indokolt és a társadalombiztosítók által finanszírozott beavatkozásokért kellene fizetni a másik ország számára. Ellenkező esetben sérülne az adott ország többi betegének esélyegyenlősége. Amúgy pedig az lenne a célszerű, ha a tagállamok saját hatáskörben döntenének arról, hogy az orvosi kezelés költségein kívül milyen járulékos kiadásokat (útiköltség, szálloda stb.) vállalnak át.

 

Nemzeti kompetenciában kellene tartani az előzetes engedélyhez kötött ellátások listáját is. Az uniós irányelvben szó esik a gyógyszervényekről is. Hazánk nem javasolná a külsőleg is azonos sablon szerint készült recept alkalmazását, mert ez alapjában változtatná meg több tagállam vényekkel kapcsolatos nemzeti szabályait. Ehelyett ésszerű előírás lenne, hogy az EU meghatározza a kötelező tartalmi elemeket. S mivel az egyes gyógyszereket a tagállamokban más-más néven forgalmaznak, ugyancsak célszerű lenne ha a receptekre hatóanyagot írnának föl az orvosok. Szabályozni kellene továbbá, hogy az uniós országok adatbázisai között elektronikus kapcsolat legyen, annak segítségével ellenőrizhető a gyógyszert felíró orvos jogosultsága.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.