BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába emelkedtek a kamatok, több jelzáloghitelt igényeltek az USA-ban

Március közepe óta nem álltak ilyen magasan a jelzáloghitel kamatok, ennek ellenére a múlt héten tovább az Egyesült Államokban tovább emelkedett az ilyen típusú kölcsönt igénylők száma.

A lakásvásárlási hitelkérelmek száma messze meghaladta a refinanszírozási igényléseket az Egyesült Államokban – a növekedés jelezheti, hogyan vészelte át a válság által sújtott amerikai építőipar a hagyományosan legforgalmasabb április hónapot – jelenti a Reuters.

A Mortgage Bankers Association bejelentése szerint a május elsejével végződő héten a refinanszírozási és új hitelfelvételi kérelmeket is magába foglaló jelzáloghitel index 2 százalékkal emelkedett.

A múlt héten 0,17 százalékkal emelkedtek a jelzáloghitel-kamatok, de ez nem hatott a piacra, hiszen a növekedés rekord alacsony szintről indult. Jelenleg egy harminc évre szóló, fix kamatozású jelzáloghitel kamata egyéb költségek nélkül 4,79 százalék. Utoljára a március 13-val végződő héten volt magasabb a kamat (4,89 százalék).  Az előző héten a ráta megközelítette a minden idők rekordjának számító 4,61 százalékot.

A Las Vegas-i ZipRealty elemzője szerint a megnövekedett vásárlói aktivitás egyértelműen az alacsony kamatoktól lelkes befektetőknek köszönhető. Jason Braford szerint utoljára a kilencvenes években találhattak ilyen alacsony kamatokat a vevők, ennek megfelelően Las Vegas környékén a tranzakciók száma 70 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Az elemző szerint a jelenlegi helyzet főleg az első lakást vásárlóknak kedvez, a jelenlegi tulajdonosok számára ugyanis nehézséget okozhat a régi lakás eladása az új megvétele előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.