BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nokia logisztikával és nem gyártással bővíti a romániai gyárat

A mobiltelefontartozékok csomagolásával és európai szintű logisztikájával, nem pedig a gyártásával bővíti Kolozsvár melletti gyárának a profilját a Nokia - válaszolta lapunknak Simai Anna, a finn cég regionális kommunikációs vezetője.

A Financiarul román gazdasági lap John Guerry a romániai leányvállalat leköszönő igazgatójára hivatkozva azt hozta nyilvánosságra, hogy a világ vezető mobilgyártója a Kolozsvár melletti, Nemeszsukon működő gyárába helyezi át a teljes mobiltelefon-tartozék gyártását. A tudósításból az is kiderül, hogy az új profil további 400 fő alkalmazását teszi lehetővé a jelenleg 1600 főt foglalkoztató üzemben.

A vezérigazgató szerint a Nokia a gazdasági válság ellenére is folytatja korábban bejelentett fejlesztéseit, vagyis még több telefon-modell gyártását telepítik Romániába, az ottani alkalmazottaik számát pedig 3500-ra növelik.

A finn cég 2007-ben építette fel zöldmezős behurrázásban 60 millió euróból az ottani gyárát, ahonnan egy év alatt több mint 10 millió darab alsó kategóriás készülék került az európai, afrikai és a közel-keleti piacokra.

Kérdésünkre Simai Anna elmondta, hogy a most bejelentett lépés nem érinti a Nokia magyarországi gyártását. Mint ismeretes, a finn gyártó 1999-ben ugyancsak zöldmezős beruházás keretében építette fel egyik legnagyobb európai gyárát Komáromban. 

A gyártóterületet 2004-ben megduplázta, ami így megközelíti az 50 ezer négyzetmétert, majd később jelentős logisztikai bázist is épített rá. Mindezekre együttesen eddig  160 millió eurót fordított. A komáromi bázis köré jelentős beszállítói kör is települt. A termeléssel kapcsolatos további adatokat üzleti titokként kezelik, a létszámról is csak annyit árulnak el, hogy meghaladja a háromezer főt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.