BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bér cár csap a túlfizetett menedzserek kezére az USA-ban

Az Obama-kormány Kenneth Feinberget nevezte ki "bér cárnak". A jogász feladata, hogy felügyelje azon vállalatok felső szintű menedzsereinek a fizetését, amelyek "kivételes" állami támogatásban részesülnek.

Az új jogszabályok alapján Kenneth Feinberg széles körű ellenőrzést gyakorolhat a kivételesen magas - egyenként több mint 500 millió dollár összegű - támogatást élvező hét vállalat felsővezetői béreinek megállapítását illetően. A jogász szükség esetén megvétózhatja minden vállalat öt topmenedzserének bértervét – jelenti a Reuters.

Ha túlzottnak ítéli a kompenzációt, a 20 legmagasabb fizetéssel rendelkező további alkalmazott fizetésére is nemet mondhat.

A Feinberg felügyelete alá tartozó vállalatok: a General Motors, a Citigroup, a Bank of America, a Chrysler, az AIG, a GMAC és a Chrysler Financial. 

Az Obama-kormány a bejelentéssel egyidőben olyan új törvények megalkotását sürgette, amelyek a részvényeseknek nagyobb beleszólást adnának a menedzserek fizetésének alakításába.

Ezzel párhuzamosan Timothy Geithner pénzügyminiszter igyekszik rávenni a Kongresszust arra, hogy bővítsék a pénzügyi felügyeletet ellátó SEC jogköreit, hogy a szervezet befolyásolhassa a pénzügyi cégek vezetőinek fizetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.