BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IT-piac: nálunk is divatba jön a second hand

A jövőben a hazai cégek előtt is megnyílik a lehetőség, hogy az egyszerű lomtalanítás helyett bevételt is hozó módon szabaduljanak meg feleslegessé váló szoftvereiktől. Egyes számítások szerint Magyarországon mintegy 600-700 ezerre tehető a használaton kívüli számítógépes programok száma.

Azok a vállalkozások pedig, amelyek olcsóbban, de legálisan kívánják beszerezni számítógépes programjaikat, s ezek között is inkább a régebbi verziókat keresik, már ezt is megtehetik. 

Mostantól ugyanis Magyarországra is kiterjeszti tevékenységét a német piacon meghatározó szereplőnek számító preo cégcsoport - jelentette be Arató Árpád a hazai cég vezetője. A használt, jogtiszta szoftver kereskedelemre specializálódott társaság első leányvállalatát Budapesten hozta létre.


Az induló évben a preo elsődleges célcsoportjába a közepes és a nagy cégek tartoznak. A kisvállalkozások, illetve a magánfelhasználók számára 2010-től tervezi a szolgáltatást elindítani.
Három nagy csoportra oszthatók azok a cégek, amelyek érdekeltté válhatnak a felesleges szoftverek eladásában. Egyfelől azok, amelyek éppen valamilyen technológiai, vagy verzióváltás előtt állnak, ily módon értékesíthetik lecserélt licenceiket.

Másfelől szóba jöhetnek azok a vállalkozások is, amelyek korábbi beszerzéseiknél  túlbiztosították magukat. Ha rendelkeznek a használaton kívüli szoftverekhez kapott - a legális vásárlást igazoló dokumentumokkal(eredeti cd, kézikönyv, eredetiségi tanúsítvány) - eladhatják azokat az erre szakosodott csoportnak. 

Maga a válság is teremtett egy új értékesítési szegmenst, az erre létszámleépítéssel válaszoló cégeknél a munkahelyek megszűnésével is többszáz licenc válhatott feleslegessé.

Az eddigi külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy vevőt sem nehéz találni a használt szoftverekre, legyen szó akár új vállalkozásról, akár már működőről. Ezek a termékek ugyanis az új szoftver árának a 30-70 százalékáért szerezhetők be.

A feleslegessé váló szoftverek többnyire valamilyen hardveren vannak telepítve. A számítástechnikai eszközök általában 3-4 évente cserélődnek, de sok esetben csak könyveléstechnikailag érettek meg a kiselejtezésre. A gépek többségét még használhatják a kisebb vállalatok, vagy magáncélra az alkalmazottak.

Az ebben rejlő további üzletet a használt számítástechnikai eszközök magyarországi újraértékesítésében, vagy újrahasznosításában az ugyancsak németországi hátterű ergoTrade-del közösen aknázza ki a preo, a két társaság között stratégiai partnerségi szerződés született. Utóbbi cég vásárolja meg a feleslegessé váló gépeket, vagy átvállalja azok viszonteladását, minden ezzel járó szükséges szolgáltatást - szállítás, auditálás, adattörlés, eltávolítás - is beleértve.

Sláger szoftverek:
- Adobe Photoshop/Illustrator CS / CS2 / CS3
- Citrix Presentations Server 3.0 / 4.0
- Microsoft Windows XP Prof.
- Microsoft Office XP / 2003 / 2007
- Microsoft SQL Server 2005 + CAL
- Microsoft Windows Server 2003  + CAL
- Microsoft Windows 2003 Terminal Services + CAL
- Microsoft Exchange Server 2003 + CAL
- Microsoft SharePoint Portal Server + CAL
- Novell Server 5.1 SP6

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.