BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó ár és menetidő - Újra hódítanak a buszos utazások

Reneszánszukat élik a buszos utazások Európában, s ez a magyarországi idegenforgalmi trendekben is érezhető – tudta meg a Világgazdaság.

A lapunk által megkérdezett utazási irodák becslései szerint a beutazóturizmusban átlagosan 10-15 százalékos bővülés tapasztalható a buszközlekedés tekintetében – a fellendülés elsősorban a szabadidős turizmus szegmensében érezhető. Mindeközben a légitársaságok forgalma alaposan megcsappanhat: a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) becslése szerint az utasforgalom nyolc százalékkal csökken az idén.

Elsősorban Németország keleti és déli tartományaiból érkeznek busszal a turisták Magyarországra – mondta lapunknak Róna Iván, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója. „Igaz, még korántsem tért vissza az az időszak, amikor közvetlen járatok hozták a külföldieket Bükre, Hévízre, Zalakarosra, s az előző csoportot pedig már szállították is vissza” – tette hozzá a vezérigazgató, hangsúlyozva: „a szolgáltatóktól érkező visszajelzések szerint jelentős bővülés tapasztalható a múlt évhez képest”.

A buszos turizmus erősödését a vállalkozások is érzik. Az Orangeways Zrt. utasainak száma például négyszeresére nőtt az év első öt hónapjában a tavalyi bázishoz képest – mondta lapunknak Kovács Miklós vezérigazgató. Ők Németország mellett Romániából és Hollandiából szállítják a legtöbb turistát. A narancsos buszokat üzemeltető, 2007-ben indult cég a múlt évben hozzávetőlegesen 170-180 ezer főt szállított. „Az utasforgalommal párhuzamosan a piac is bővül, egyre több utazási iroda indít például buszos charterjáratot Magyarországra” – tette hozzá Kovács Miklós, aki úgy látja: bővülés figyelhető meg a buszbérléseknél és az utazási irodákkal kötött charterjáratok esetében is. A szakember szerint a buszos utazások jó ár-érték arányuk miatt vonzanak most több turistát.

Szintén a kedvezőbb árat hangsúlyozza Fajcsák Lajos, a Volánbusz Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatója is. A szakember szerint az éjszakai utazással szállásdíjat takarít meg az utas, miközben 500-700 kilométeres távolságban a busz még a menetidőt tekintve is versenyképes, hiszen a városközpontokba viszi a turistákat.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.