BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napirenden a MÁV Zrt. szétrombolása?

Áruba bocsátott leánycégek, kiárusított ingatlanvagyon, a mellékvonalak átcsoportosítása regionális személyszállító társaságokba - a Magyar Nemzet szombati írása szerint ezek a legfontosabb elemei annak a MÁV Zrt. átalakításáról szóló előterjesztésnek, amelyet jövő kedden tárgyal a kormány.

A lap a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy mindezen változtatások július 1-jétől kezdődő, egy év alatti lebonyolítására kormánybiztos kerül a MÁV Zrt. élére.

A terv szerint a vasutat három önálló cégbe rendeznék (önálló pályavasút, személyszállító üzletág, illetve vagyonhasznosító), a MÁV Zrt. feladatainak egy részét a MÁV Vagyonhasznosító Zrt. venné át, s a MÁV-ból kiválással jönne létre a MÁV Pályavasút-működtető Zrt., amelytől elvonnák a pályavasúti működéshez közvetlenül nem kapcsolódó ingatlanokat.

A MÁV-Start az átalakítás után az elővárosi és távolsági vasúti közlekedésben venne részt, a mellékvonalak kezelését regionális szolgáltatókra bíznák a lap szerint. Az átalakítás költségeit a dokumentum szerint a MÁV Trakció Zrt. és a MÁV Gépészeti Zrt. 2010-ben megvalósítandó eladásából lehetne fedezni, amely két cég együttes értékét a kormányzati szakértők 77 milliárd forintra taksálják - írja a Magyar Nemzet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.