BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs visszamenőleges teher a lakásvásárlásokra

Nem terheli visszamenőlegesen a július elsejétől megemelkedő áfa az új lakásvásárlókat – cáfolja a Pénzügyminisztérium a kedden megjelent lapinformációt.

Amennyiben a vásárló az új lakás beszerzéséhez kapcsolódó előleget június 30-ig bezárólag kifizeti, az eladónál azt jóváírják, úgy az az addig érvényes adókulccsal – vagyis 20 százalékos áfával – adózik.

Csak az előleggel le nem fedett ellenérték – vagyis a vételár fennmaradó része – esik az új, magasabb, 25 százalékos áfakulcs alá. Ez azt is jelenti, hogyha a július 1-je előtt kézhez vett, jóváírt előleg lefedi a teljes vételárat, úgy a teljes összeg után 20 százalékos az adó.

Az ellenértékbe beszámítható foglaló megítélése adózási szempontból azonos az előleggel. A július 1-je előtt elismert részteljesítésekre szintén a régi adómérték vonatkozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.