BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerdáig nagy roham a benzinkutaknál - Bőven 300 felett lesz a benzin

288 forintos átlagos országos gázolajárra, és 309 forintos benzinárra számíthatunk szerdától a hazai töltőállomásokon az épp szerdán esedékes áfa- és jövedékiadó-emelés miatt - írja a holtankoljak.hu.

 „Az első napok reakcióiból még nem lehet a tendenciára következtetni” – mondták a holtankoljak.hu kérdésére több üzemanyag-forgalmazó társaságnál is arra a kérdésre, hogy vajon teljes egészében áthárítják-e a töltőállomások az adóemelések mértékét a vevőkre. Persze itt is számít, hogy melyik töltőállomás milyen áron forgalmazta eddig az üzemanyagot: az alacsonyabb árú kutak vélhetően nagyobb mértékben emelnek, mint amelyek most is drágák - számol be a holtankoljak.hu.

A kutak, amennyire csak lehetett, „betáraztak”: a fehérek (hálózathoz nem tartozók) vélhetően azért, mert a nagy árverseny miatt az elmúlt hónapokban épp hogy csak el tudták érni a nullszaldót, vagy akár veszteséget könyveltek el (így várhatóan ezek nagyobb mértékben emelnek áraikon).

A „nagyok” viszont a betárazással várhatóan épp azt igyekeznek elérni, hogy – legalábbis egy-két hétig – ne kelljen akkora mértékben árat emelniük, mint amekkora az adóemelésekből következne. Egy-két hétnél tovább azonban ők sem nyelik le a veszteséget – még akkor sem, ha a nagy töltőállomások esetében a shop forgalma az összforgalom akár 50 százalékát is elérheti.

A betárazásra azért is szükség volt, mert ma és holnap nagy rohamra számítanak a kutakon, joggal. Ezzel is indokolható, hogy – míg az árverseny amúgy is jelentősen erősödött az elmúlt hetekben a töltőállomások között – mind a nagy társaságok, mind a „fehér” kutak esetében 1-3 forintos, hét közbeni áremelések voltak jellemzőek.

Úgy tűnik tehát, aki megengedheti magának, az kivár – ez jobbára a nagy társaságokra igaz, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a nagyok „hálózatszinten” fogják vissza az áraikat. Sok-sok lokális piac van Magyarországon – magyarázta forrásunk –, vannak olyan városok, ahol az országos átlagárnál most is akár 10-12 forinttal alacsonyabb áron forgalmazza a benzint és a gázolajat két, egymással árversenybe bonyolódó társaság, míg a többiek rendre emelték az áraikat.

A holtankoljak.hu szerint az autópályák melletti kutak gondolkodás nélkül emelnek az áron annyit, amennyit az adóemelések megkövetelnek, a városokban azonban nagy meccs várható. Idén eddig összesen 63 forinttal nőtt a benzin, és 30 forinttal a gázolaj ára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.