BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

70 százalékos zuhanást jelentett a Shell

A Royal Dutch Shell olajtársaság profitja az idei második negyedévben 70 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakban feljegyzett adathoz képest.

A profitzuhanás oka az olajárak tavaly nyár óta bekövetkezett jelentős zuhanása. Az angol-holland társaság 2,3 milliárd dolláros haszonról számolt be – jelenti a BBC.

Peter Voser, a Shell elnök-vezérigazgatója szerint az olaj iránti globális kereslet továbbra is gyenge. A Shell alkalmazkodik a kialakult új helyzethez: tovább csökkenti az önköltséget, miután az idei első félévben már 700 millió dollárt takarított meg.

A vállalat a felső szintű vezetői posztok számát is 20 százalékkal csökkentette. A jövőt illetően a Voser úgy fogalmazott: a piaci feltételek egy ideig még kihívást jelentenek majd, nem számítanak gyors kilábalásra.

Két nappal korábban a rivális BP jelezte, hogy ugyanebben az időszakban a profitja 53 százalékkal esett vissza. Profitcsökkenésről adtak hírt az Oroszországban működő energiavállalatok is.

A TNK-BP orosz-brit vegyesvállalat nettó profitja ez év első felében 2 milliárd dollárra mérséklődött, ez 56,5 százalékos csökkenés éves rátán. 

A LUKoil orosz magántulajdonú olajtársaság nettó nyeresége 1,2 milliárd dollárra csökkent ez év első hat hónapjában, a csökkenés 27 százalékos.

Az állami ellenőrzés alatt álló Rosznyeft orosz olajtermelő nettó profitja az idei első félévben csaknem 50 százalékkal csökkent és összege 81,32 milliárd rubelre (2,6 milliárd dollár) esett vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.