BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áfaemelés: Drágább lesz a helyközi buszjegy is

A helyközi közösségi közlekedés tarifarendszerét indokolt a nyári adómódosítások részeként bekövetkező általános forgalmi adó (ÁFA) emelkedéshez igazítani - áll a minisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A 25 százalékos ÁFA a tarifarendezés elmaradása esetén jelentős bevételkiesést okozna a közlekedési szolgáltatóknál - ennek elkerülése érdekében szükséges a helyközi közlekedés legmagasabb díjainak módosítása.

Az új díjszabással a tarifák átlagosan mintegy 5 százalékkal emelkednek 2009. július 15-től. A szükségszerű kerekítések miatt az utasok kisebb vagy nagyobb mértékben módosuló árakkal is találkozhatnak a jegypénztáraknál.

Így a 10 kilométeres, teljesáru menetjegy 200-ról 210 forintra, A 100 kilométeres 1500-ról 1590-re változik. A havi bérleteknél a szintén teljesáru, 10 kilométerest 8 000 forint után 8 500-ért kapjuk meg, a 100 kilométerest 60 000 helyett 63 700-ért árulják.

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti struktúra, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt két évben - az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti, tavaly tavaszi technikai korrekciót kivéve - nem változtak a tarifák.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.