BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elérték céljukat a tejtüntetések?

Mai brüsszeli tanácskozásukon a vaj és a sovány tejpor intervenciós felvásárlási időszakának meghosszabbításáról dönthetnek az EU mezőgazdasági miniszterei.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében az eredetileg augusztus végéig tartó intervenciós periódus végét 2010 februárjáig, szükség esetén pedig még egy évvel kitolhatnák.

A tervezett beavatkozást a tejtermelők elmúlt hetekben tartott látványos tüntetései és egyéb tiltakozásai váltották ki. Egyes tagállamokban a néhány hónappal korábbi szint felére estek a tej piaci felvásárlási árai a kereslet összeomlása miatt, s ez rengeteg termelőt teljesen ellehetetlenített.

Az EU-ban a vaj és a sovány tejpor felvásárlási időszaka hagyományosan március 1-jétől augusztus 31-ig tart. Most azonban az árak stabilizálása és a gazdák „tisztes életszínvonalának biztosítása” érdekében meg kellene ezt hosszabbítani – érvel a bizottság.

Mások azonban arra mutatnak rá, hogy az idei felvásárlási periódusban már eddig is 81 ezer tonna vaj és 206 ezer tonna sovány tejpor került az uniós intervenciós raktárakba, ez messze meghaladta a szokásos 30, illetve 109 ezer tonnás limitet – lassan tehát a nyolcvanas-kilencvenes évek eladhatatlan intervenciós vajkészlethegyeinek újbóli megjelenése fenyeget.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.