BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negyvenmilliárdos mínusz a VPOP-nál

A gazdasági recesszió erősen megtépázta a vám- és pénzügyőrség bevételeit az első fél évben

Szinte minden adónemben alulteljesített az első fél évben a vám- és pénzügyőrség (VP), bevételei híven tükrözik a gazdaság lejtmenetét. Június végéig 580 milliárd forint érkezett a számláira, 40 milliárddal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

A legdurvább visszaesés a regisztrációs adónál figyelhető meg, feleannyit sem mutat az egyenleg (21,95 milliárd forint), mint tavaly ilyenkor. Az adatokból jól kivehető, hogy a júliusi áfaemelés kissé felpezsdítette az autópiacot; akik tehették, előre hozták a vásárlásukat, így júniusban látványosan növekedtek az adóbefizetések a májusi adathoz képest.

Érdekes tapasztalat, hogy a vevők jelentős részét ezúttal is azok tették ki, akik külföldre vitték nálunk vásárolt autójukat – kikerülendő a hazai forgalomba helyezési költségeket.

Ezeknek az ügyfeleknek utólag visszatérítik a regisztrációs adóként befizetett (az autó árának részét képező) összeget; az év eddigi részében éppen kétszer annyit – 1318 millió forintot – utaltak vissza ezen a címen, mint a tavalyi azonos időszakban.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.