BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Számolja ki! Kell-e önnek ingatlanadót fizetnie? És mennyit?

Ne most kezdjen lakásfelújításba, ha ingatlana a harminc milliót súrolja, vagy legalábbis számoljon az adó miatt megnövekedő költségekkel. Az elosztó.hu oldalon megtudhatja, milyen szempontok alapján árazzák be lakását, és hogy beleesik-e a törvény által megadóztatott 30 millió forint feletti ingatlannal rendelkező tulajdonos kategóriájába.

Az Országgyűlés június 29-én elfogadta a kormány ingatlanadóról szóló törvényjavaslatát, amely több új részletszabályozást tartalmaz a május 22-ei változattal szemben. A törvény értelmében az adót ingatlanonként kell számolni. Az első ingatlan adómentes határa 30 millió, a második ingatlané 15 millió forint, a harmadik ingatlan minden esetben adóköteles.

Az ingatlan ára pedig nemcsak az elhelyezkedésétől, méretétől és jellegétől függ, de a falak minőségétől éppúgy, mint az emelettől, vagy a tájolástól. Az elosztó.hu oldal számításai alapján egy második kerületi, új építésű 70 négyzetméteres, teljesen közművesített, három szobás lakás például 32.12 milliós értékével már éppen az adóhatár fölött van, és utána 112.420 forint adó fizetendő. Ugyanebben a házban a földszinten egy méreteiben hasonló, de két szobás 29,06 millió forintos lakással azonban az adózás még elkerülhető.

Egy tíz éve épített 200 négyzetméteres borsodi, összkomfortos könnyűszerkezetes falusi ház 39 négyzetméteres úszómedencével, garázzsal még második ingatlanként sem adóköteles, értéke ugyanis nem éri el a 15 millió forintot. Érdemes azonban meggondolni, hogy kibővítjük-e medencénket 41 négyzetméterre, ez esetben ugyanis 525 forintos adó megfizetésére kényszerülünk. Ugyanez a ház Komárom-Esztergom megyében több mint a dupláját éri, itt még első ingatlanként is 119 770 Ft adót lesz köteles tulajdonosa megfizetni.

Az elosztó.hu természetesen csak közelítő értéket adhat ingatlanjának áráról, számos – az eladásnál egyébként jelentős – körülményt nem tud figyelembe venni. Nem súlyoz például konkrét utcák szerint, csak a kerületet figyeli, vagyis például egy Mikszáth téri ingatlant éppen úgy VIII. kerületi szinten áraz, mint egy Práter utcait.

Az ingatlanpiacon irányadó, négy évente készülő lakásviszonyokat vizsgáló KSH felmérés alapján épített adatbázis is lényegében a törvény alapjául szolgáló szempontrendszer alapján értékel, vagyis az életbe lépő rendszer meglehetősen jó közelítéssel ad majd képet ingatlan piaci áráról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.