BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vagyon- és felelősség biztosítások – Százezres megtakarítás

Az instabil gazdasági környezet csak lassítani tudta, de meg nem állította a vállalkozói biztosítási szerződések számának korábban igen dinamikus növekedését.

A CLB Független Biztosítási Alkusz szerint a válság ellenére főként a szakmai felelősségbiztosítások területén tapasztalható növekedés mind a szerződések száma, a szerződők köre, mind pedig a fedezeti összegek tekintetében. Az alkuszi segítség ebben a piaci helyzetben különösen fontos hozzájárulást jelenhet a biztosítási költségek leszorításában.
 
Az instabil gazdasági környezet miatt számos vállalkozás került ingatag pénzügyi helyzetbe, a nehézségek ellenére azonban továbbra sem jellemző a vállalkozói biztosítások tömeges felmondása. „Általánosságban megállapítható, hogy a vállalkozói kör a biztonságot továbbra is elsődleges szempontnak tekinti. – vonja le a következtetést Bravik Attila, a CLB helyettes ügyvezető igazgatója. – Mind a két fő csoport: a vagyon- és felelősségbiztosítások területén csak minimális mértékben tapasztaljuk a biztosítási szerződések felmondását.”


 
Az átmeneti fizetési nehézségekkel küzdő cégek első lépésként jellemzően a késve fizetést választják. Ebben az esetben azt kell szem előtt tartani, hogy a biztosító a biztosítást 30 napig tartja fenn. Ez az úgynevezett „respiro” időszak, amelynek során a biztosító díjfizetés nélkül is kockázatot vállal. Az időtartam lejártával ugyanakkor a szerződést minden további intézkedés nélkül törli. Mérlegelve a biztosítás nélküli működés kockázatait, a vállalatok általában 30 napon belül rendezik díjaikat.
 
Miközben a vagyonbiztosítások számát a hitelből beszerzett eszközökre kötelezően megkötött biztosítások növelik számottevően, a szakmai felelősségbiztosítások területén a szerződésszámot, illetve a szerződök körének folyamatos növekedését jelentős részben az uniós kapcsolatok szorosabbra fűzése, illetve a különböző pályázatokon való részvétel generálja. Számottevően nő a biztosítások fedezeti összege, amely azonban még mindig jelentősen elmarad az európai átlagtól.

Míg a KKV szektorban itthon a szakmai felelősségbiztosítás fedezete a tapasztalatok szerint mindössze átlagosan 5 millió forint, addig Európában ez az összeg elérheti akár az 1 millió eurót is. Azok a vállalatok, amelyek már kapcsolatban állnak, vagy kapcsolatba kívánnak kerülni európai uniós cégekkel, felelősségbiztosítási díjaikat kénytelenek az uniós mértékhez igazítani. Jól megválasztott biztosítási ajánlatokkal vagyon- és felelősség biztosítások területén egy kisvállalkozás is éves szinten többszázezer forintot meg tud takarítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.