BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszafelé sült el a Porsche stratégiája

Az autóipari és tőzsdei körökben már napok óta az a hír járta, a Porsche vezérigazgatóját, Wendelin Wiedekinget meneszteni fogják.

Ez be is következett csütörtökre virradó éjjel a Porsche Automobil Holding SE válságülésén. A rendkívüli ülésen arról is döntöttek, hogy a sportkocsigyártó legalább 5 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre, hogy integrált autóipari konszernt hozzon létre a Volkswagennel. Ma távozott posztjáról Porsche vezérigazgatója, Wendelin Wiedeking.

Ennek pénzügyi hátterét azonban nem ismertették, ráadásul a Porsche nettó adósságállománya elérte a 10 milliárd eurót, amit a hitelválság kirobbanása óta képtelen visszafizetni.

A hír nyilvánosságra kerülése után nem sokkal a Dow Jones azt jelentette, hogy a katari befektetési ügynökség napokon belül "több milliárd" - egyes hírek szerint 7 milliárd euróért 17 százaléknyi Volkswagen részvényt vásárol a Porschétól, amely eddig a VW AG 51 százalékát szerezte meg, és opciója van további 20 százalék megvásárlására is.

Ha az üzlet létrejön, Katar lesz a Volkswagen harmadik legnagyobb részvényese, hiszen Alsó-Szászország kormánya ragaszkodott 20,25 százaléknyi pakettjéhez.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.