BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kőolaj- és földgázipar tőkéjében rejlik a bűvös képlet

A kőolaj- és földgáziparban a forgótőke és a tőketartalékok egyesítésében rejlik a bűvös képlet az előttünk álló időszakban a KPMG tanácsadó cég most elkészült elemzése szerint.

A nemzetközi olajtársaságoknak ugyanis bőven van pénzük, így hitellehetőségük is, viszont a készletekhez a nemzeti olajtársaságok férnek hozzá jobban. Mivel a nemzetiek nem vásárolhatók fel, velük a nemzetközi vállalatok feltehetően vegyes vállalatokat akarnak majd létrehozni.

Az ilyen formációk új kor hajnalát jelentenék az energiaiparban, mert ezekben a nemzeti olajtársaságoknak fel kellene fedniük eddig szigorúan védett informá-cióikat. Ugyanakkor az állami támogatást élvező, főleg kínai nemzeti társaságok is a tavalyinál sokkal olcsóbban hozzáférhetnek a szénhidrogénkészletekhez.

Várakozásait azon kutatási eredményeire alapozza a KPMG, amelyben a bizonytalan piaci környezetnek a szektorra gyakorolt hatását kívánta kimutatni. Míg a válság előtt készült elemzésében még azt vetítette előre, hogy a nemzeti olajtársaságok kiszorítják a nemzetkö-
zieket az új forrásokhoz való hozzáférésből, most a két társaságtípus fent leírt együttműködését vetíti előre.

Anthony Lobo, a KPMG nagy-britanniai szénhidrogén-piaci partnere szerint erre jó példa, hogy a világ olajkészletének 9 százalékával rendelkező iraki kormány a nemzetközi olajtársaságoktól kér segítséget hatalmas készletei feltárásához.

Anthony Lobo úgy látja, hogy a kínai nemzeti olajtársaságok szinte akadálymentesen férnek hozzá az ország tőketartalékaihoz, s rendkívül erős az olaj- és gáztartalékok iránti keresletük is. Így ezek, s kisebb mértékben az orosz olajtársaságok, jelenthetik a vállalatfúziók és felvásárlások (M&A) első hullámának motorját a szektorban.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.