BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Cunami zúdult a gépteremre" - Erőműbaleset-összefoglaló

Az eddigi adatok szerint 12 halottja és legalább 64 eltűntje van a szibériai Szajan-Susenszki Vízerőműben hétfőn bekövetkezett balesetnek.

„Az eltűnteket már aligha találják meg életben” –  jelentette be keddeb Vaszilij Zubakin. A dél-szibériai Szajan-Susenszki Vízerőmű tulajdonosának, a RuszGidro Rt. elnöke közölte, hogy az eltűnteket mindezek ellenére továbbra is keresik, a búvárok folyamatosan dolgoznak. Közel ezer fő, 25 mentőcsapat dolgozik a mentésen, sorra érkeznek az egész Oroszországból a különleges felszerelések, hogy tisztázzák a baleset okait, és elkezdjék a helyreállítást.

Eddig két – más források szerint egy – túlélőre akadtak a katasztrófa után egy föld alatti helységben. A dolgozók családjait végig járva próbálják kideríteni, hogy kik tűnhettek el. Két eltűntnek vélt emberre így bukkantak rá, szerencséjük az volt, hogy lekésték a műszakkezdést.
Az elöntött, ezer négyzetméteres gépteremből leggyorsabban is csak három nap alatt tudják eltávolítani a vizet.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztere, Szergej Sojgu azt közölte, hogy 12 személy vesztette életét, legalább 64-e eltűntek, és 14-en megsérültek a balesetben.

A Hakaszföldön lévő hatalmas gát lábánál lévő gépterembe valóságos cunami zúdult. A felduzzasztott Jenyiszej tározójából vastag csövekben folyik a víz a turbinákra. Egyes szakértők szerint a kifolyó víz változtatta meg az irányát, eddig még ismeretlen okból, ami átszakította a gépterem mennyeztét és falát. A Komszomolszkaja Pravda azt írta, hogy egy korábbi javításnál megsérthették a vizet terelő építmények valamelyikét, s ez okozta a hirtelen támadt hatalmas hullámot. Más vélemények szerint hanyagság, és hozzá nem értés okozhatta a katasztrófát. Az orosz ügyészség szerint egy transzformátor felrobbanása üthetett lyukat a gépterem falán.

Harminc évesek voltak a turbinák

A Kommerszant című lap arra emlékeztetett, hogy Pavel Hlopenkov a szajan-susenszki beruházás bírálója már több, mint tíz éve veszélyesnek minősítette a szovjet energetikai ipar jelképének tekintett erőművet. A Gidrosztal kutatóintézet akkori vezetője szerint az erőmű hosszas építése alatt veszélyeket hordozó változtatásokat eszközöltek a terveken.

Sojgu szerint három ment tönkre az erőmű hat blokkjából a katasztrófában, helyreállításuk évekig eltarthat. Egyes turbinák már harminc évesek voltak.

A gát nem sérült meg, így a környező települések a hatóságok szerint nincsenek veszélyben, de a folyó szintje 70 centiméterrel megemelkedett. A Jenyiszejt 25 kilométer hosszan olajfolt fedi.

Az erőmű leállása miatt ugyan órákra teljesen áram nélkül maradt több jelentős alumíniumgyár a környéken - a termelt áram 75 százalékát Oleg Gyeripaszka Rusal alumíniumgyára használja fel -, ezek azonban később, még hétfőn újra áramhoz jutottak más erőművektől. A környéken áramkorlátozásokat kellett bevezetni, de számos más erőművet csúcsra járatnak, s ezek a közlések szerint sietnek biztosítani a kieső árammennyiséget.

Másfél év lesz a helyreállítás

Az erőmű tulajdonosa az egységes energetikai rendszer tavalyi felszámolása óta a RusGidro, amelynek a baleset az első becslések szerint várhatóan mintegy 30 milliárd rubelnyi veszteséget okoz a helyreállítás mintegy másfél évre becsült első szakaszában, nem számítva azt a 24 milliárd rubelnyit, amit a részvények árfolyamának hétfői esése okozott, továbbá azt, hogy a kieső áram miatt kötbért kell majd fizetnie és egy részét a piacról kell majd pótolnia. Mindezeken felül várhatóan környezetvédelmi bírsággal is sújtják, mivel a baleset során mintegy tíz tonna olaj ömlött a Jenyiszej vizébe. (Az olajfolt jelentések szerint kedden egyes helyeken akadályozta az ivóvíz-ellátást.)

A Rosno biztosító a szerződés értelmében legfeljebb 200 millió dollárnyit fedez a helyreállítás költségeiből.

A Vedomosztyi című üzleti lap értesülés szerint a RusGidro azonban aligha számíthat az állam segítő kezére, mert igen jövedelmezően működött tavaly is, és idén is: 2008-ban a tiszta jövedelme 16,5, idén az első félévben 18,3 milliárd rubelt tett ki.

Oroszországban az eddigi legsúlyosabb vízierőmű-katasztrófa 1994-ben, Baskíriában következett be: a gát átszakadása nyomán 8,6 millió köbméter víz árasztotta el a környéket, s ott négy települést. Életét vesztette 29 ember, fedél nélkül maradt 786 fő, 85 lakóház teljesen, 200 részben megsemmisült. A Szajan-Susenszki erőmű szakemberei azonban állítják: a gát átszakadásának veszélye kizárható.

Oroszország legnagyobb erőműve

A Moszkvától 3000 kilométerre lévő Szajan-Susenszki Vízerőmű Oroszország legnagyobb vízierőműve, mely a Jenyiszej vizét duzzasztja fel egy 621 négyzetkilométer nagyságú víztározóban. Éves átlagban mintegy 23,5 milliárd kilowattórát termel, mely az összes erőművek közül is a legnagyobb kapacitás. A hatalmas gát 245 méter magas, és 1066 méter hosszú, a gerincén 25, míg a talapzatánál 110 méter vastag. 1962-ben fogadták el az építkezési terveket, de a munkálatok csak 1988-ban fejeződtek be. A Szajan-Susenszki tározót 1990-ben töltötték fel első ízben, az erőművet 2000-ban vette át az illetékes állami bizottság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.